Premieră mondială în medicină: A fost realizat primul transplant al unui ochi complet

O premieră mondială în chirurgie aduce o rază de speranţă pentru persoanele care şi-au pierdut funcţia vizuală la nivelul unuia dintre ochi: medicii americani au anunţat joi că au efectuat primul transplant complet de ochi la un pacient uman, deşi acesta nu şi-a recăpătat vederea, scrie Agerpres.ro

La puţin mai mult de cinci luni după operaţie, ochiul pacientului continuă să prezinte semne ale unei sănătăţi foarte bune, inclusiv un flux sangvin care ajunge până la retină.

„Am făcut un pas considerabil înainte şi am deschis calea spre următorul capitol în restaurarea vederii”, a declarat într-un comunicat medicul Eduardo Rodriguez, care a condus operaţia.

Aceasta a durat aproximativ 21 de ore şi a fost realizată la sfârşitul lunii mai de o echipă de la spitalul universitar newyorkez NYU Langone Health.

Pe lângă ochiul stâng şi orbita sa, chirurgii americani au transplantat şi nasul, buzele şi alte ţesuturi de la nivelul feţei prelevate de la un donator.

Pacientul beneficiar, Aaron James, a suferit un accident la locul de muncă în 2021, când chipul său a atins accidental o linie electrică.

Întrucât el trebuia să ia oricum medicamente imunosupresoare pentru a evita respingerea grefelor realizate la nivelul feţei, Aaron James a fost un candidat ideal pentru ca medicii să încerce şi un transplant de ochi.

„Reuşită enormă”

Este „o reuşită remarcabilă”, ce punctează o etapă importantă spre „obiectivul suprem de a restaura vederea”, a declarat Daniel Pelaez, profesor-asociat de oftalmologie la Universitatea din Miami.

„Este o reuşită enormă”, a declarat şi medicul chirurg Kia Washington, care lucrează de 10 ani în acest domeniu la Universitatea Colorado. „Atât de mulţi oameni încă se îndoiau” că un astfel de transplant „ar fi posibil la oameni”, a adăugat ea.

Potrivit opiniei sale, este probabil exclus, în acest stadiu, ca Aaron James să îşi recapete vederea graţie acestui transplant.

Însă pacientul era conştient că operaţia nu va avea decât un beneficiu estetic în cazul său, potrivit comunicatului publicat de universitatea NYU Langone Health.

„Nu am destule cuvinte pentru a le mulţumi donatorului şi familiei sale, care mi-au oferit o a doua şansă în viaţă într-un moment dificil pentru ei. Sperăm ca povestea mea să poată servi drept sursă de inspiraţie pentru persoanele care suferă răni grave la nivelul feţei şi al ochilor”, a adăugat el în acelaşi comunicat.

Aaron James, care poate totuşi să vadă cu ajutorul ochiului său drept, s-a întors la viaţa lui de zi cu zi din statul Arkansans, unde locuieşte alături de soţia şi fiica lui, şi revine la New York o dată pe lună pentru proceduri de monitorizare medicală.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share