Premierul a efectuat o vizită în Turcia. Scopul vizitei

Ion Chicu, Vizita în Turcia

Prim-ministrul Ion Chicu a efectuat o vizită în Turcia, fiind însoțit de miniștrii Aureliu Ciocoi, Pavel Voicu și Anatol Usatîi. Scopul vizitei a fost participarea, împreună cu Președintele țării, Igor Dodon, la Reuniunea Consiliului de cooperare strategică de nivel înalt Republica Moldova – Republica Turcia, se arată într-un comunicat al Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului.

La Ankara, șeful executivului a avut o întâlnire cu Președintele Parlamentului Turciei, Mustafa Șentop.

Reuniunea Consiliului de cooperare strategică a fost co-prezidată de către Președintele RM, Igor Dodon și Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. În cadrul evenimentului au fost semnate 4 Acorduri interstatale:

Acordul privind instituirea reciprocă a centrelor culturale şi activitatea acestora – semnat de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi; Acordul în domeniul formării şi instruiri personalului din organele de drept – semnat de ministrul Afacerilor Interne Pavel Voicu; Acordul privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere – semnat de ministrul Pavel Voicu; Acordul interguvernamental în domeniul transportului internaţional combinat de mărfuri – semnat de ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi.

În discursul său, premierul Chicu a menționat că din data intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb între Moldova și Turcia, mediul de afaceri din țara noastră a primit acces la o piață importantă de cca 80 milioane de consumatori. Ion Chicu a afirmat că Acordul de Liber Schimb a impulsionat volumul comerțului între cele două țări în primele 9 luni din 2019, constituind 482 milioane dolari, iar deficitul balanței comerciale bilaterale a scăzut cu 37 milioane dolari, datorită creșterii valorii exportului din Moldova spre Turcia.

Prim-ministrul Chicu a apreciat performanța înaltă a industriei Turciei și a sectorului de cercetare și dezvoltare turc: „Am citit recent despre automobilul electric proiectat 100% în Turcia și despre obiectivul de a dezvolta infrastructura națională aferentă până în 2022. Este un subiect de mare interes pentru noi și invităm businessul Dvs. să aplice tehnologiile în Republica Moldova”.

Total
0
Shares
Total
0
Share