Politică

Premierul Ion Chicu explică în ce condiții își va da demisia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul Ion Chicu susține că nu-și va da demisia atât timp cât va mai exista majoritatea parlamentară (actualmente are 52 de deputați n.r.), iar Guvernul va putea promova proiectele pe care și le-a propus.

În cazul în care majoritate parlamentară nu va exista, atunci Ion Chicu își va prezenta demisia, deoarece nu are de gând „să-și rupă gâtul” într-un executiv fără competențe, pentru ca cineva să „vină pe cal alb”.

„Dacă forțele respective reușesc să demită Guvernul și nu reușesc să învestească alt executiv, atunci situația în R. Moldova va degrada totalmente.

Politicienii care fac primul pas trebuie să fie pregătiți să-l facă și pe al doilea. E adevărat că în ultima săptămână au încetat să mai vorbească despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Când au început să gândească la ce va urma, s-au mai temperat. Dar politicienii pot să facă orice pas. Au nevoie de 26 de semnături pentru a iniția moțiunea de cenzură”, a declarat ieri-seara Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Acesta a precizat că nu e de dorit ca Guvernul să fie demis în situația actuală, când R. Moldova se confruntă cu criza pandemică, dar și cu o criză economică foarte dificilă.

„Eu m-am întâlnit cu conducerea PD, am discutat despre proiectele care urmează să fie suținute în Parlament, inclusiv asistența macrofinanciară din partea UE.

Dacă vorbim de susținerea unor proiecte, atunci înseamnă că mai există majoritate parlamentară. Ce va fi mai departe vom vedea. Dar o criză politică ar însemna un dezastru pentru R. Moldova”.

Ion Chicu a precizat că actuala opoziție ar urmă să demită acest guvern și să-l lase fără competențe.

„Dacă este demis Guvernul, atunci acesta va putea gestiona doar lucrurile curente, plata salariilor, dacă va fi de unde… Guvernul va deveni o echipă tehnică, la nivel de direcție a unui minister. Eu nu știu dacă actuala echipă va mai dori să lucreze în aceste condiții. Dacă nu va mai exista majoritate parlamentară, va fi acest sabotaj, atunci nu văd rostul ca acest guvern să se mențină. O să vedem în funcție de circumstanțe, dar cu orice preț colegii mei din Guvern nu au de gând să stea la serviciu.

Nu avem de gând să jucăm scenariul cuiva. Eu înțeleg că ei vor să demită Guvernul, să-l lase fără niciun instrument, să-l lase să-și rupă gâtul încă trei-patru luni și cineva să vină pe cal alb și să spună că acest executiv nu poate face nimic.

Un guvern plenipotențiar și unul cu competențe limitate sunt lucruri diferite. Eu nu am de gând să fac jocul scenariștilor aceștia de doi bani.

Eu nu-mi voi prezenta demisia cât există majoritate parlamentară, dar atunci când voi înțelege că nu pot promova proiectele necesare, atunci nu văd rostul să lăsăm acești iresponsabili să joace pe scenă. Să-și asume responsabilitatea cei care destabilizează situația”, a conchis Ion Chicu.

 

 

 

loading...

Comments are closed.