Politică

Premierul Pavel Filip despre cum funcționează formula de calcul a pensiilor: „Am făcut ordine în acest sens”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Premierul Pavel Filip susține că în ultimii trei ani pensia medie în Republica Moldova a crescut cu aproape 50%. Potrivit lui, încă mai există pensii mici, dar pentru prima dată pensia medie, care constituie aproape 1800 de lei, a depășit minimumul de existență, transmite IPN.

Premierul mai spune că au fost recalculate în patru etape pensiile persoanelor care au intrat în sistem după anul 2009.  „Cui i s-a adăugat mai mult, cui mai puțin, dar, în orice caz, noi am făcut ordine și în acest sens”, spune prim-ministrul.

Pavel Filip explică faptul că, de la 1 ianuarie, pensiile mai mici de minimul de existență au fost majorate cu 10%. Actualmente, cine primește mai puțin decât minimul de existență, beneficiază de un suport financiar de 180 de lei. „Atunci când se mărește pensia cu 10%, există o categorie de pensii care depășesc acest minim de existență. Dar nimeni nu are de pierdut”, a notat șeful Guvernului.

Potrivit lui, înainte pensia plus acest suport financiar reprezenta o sumă mai mare decât minimul de existență. „Doar să nu uităm că acest suport financiar este o măsură temporară, dar acum oamenii au o pensie permanentă. De fapt, de această creștere de 10% au beneficiat 453 de mii de pensionari și doar 40 de mii sunt cei care sunt lipsiți de acest suport financiar. În orice caz, nu primesc mai puțin decât primesc acum”, a explicat Pavel Filip.

De asemenea, Pavel Filip spune că a fost majorată și suma suportului pentru perioada rece a anului de la 315 lei până la 350 de lei. „De acest suport se bucurau persoanele care au un venit nu mai mare decât 1640 de lei. (…) Acest prag noi l-am ridicat până la 2000 de lei, ceea ce înseamnă că de anul acesta încă 50 de mii de oameni beneficiază de acest suport financiar”, a declarat prim-ministru.

De la 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare și Legea care prevede reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie.

loading...

Comments are closed.