Alte știri

Presa britanică: Rusia recurge la dosare false pentru a intimida conducerea partidului de guvernare din Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Subiectul hărțuirii politice a  conducerii politice a Republicii Moldova de către Rusia, prin dosare fabricate la comandă, a fost intens mediatizat în presa internațională. Într-un interviu pentru agenția Reuters, liderul Partidului Democrat de guvernământ din Moldova, Vlad Plahotniuc, a declarat că se așteaptă la alte represalii din partea Moscovei, după ce Parlamentul de la Chișinău a votat joi interzicerea propagandei străine la TV, transmite DAILY MAIL.

Plahotniuc, a acuzat joi autoritățile ruse că l-au hărțuit pe el și pe alți oficiali cu zeci de cazuri juridice false, ducând la un război diplomatic de lungă durată între cele două țări.

În lipsa anchetatorilor ruși, Plahotniuc a fost acuzat, de organizarea și încercarea de a ucide un bancher în Londra în 2012, potrivit presei rusești.

Serviciile de securitate rusești „ne acuză în mod fals de ură, crimă, furturi, practic orice le vin în capEi au văzut că încercările lor au eșuat până acum, respectiv au continuat deja cu abuzuri mai dure și mai explicite„, a spus Vlad Plahotniuc.

Ministerul rus de externe și procuratura generală nu au răspuns imediat la solicitările pentru a comenta situația.
Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, la un briefing din noiembrie, a acuzat guvernul și parlamentarii din Republica Moldova de „unele acțiuni anti-rusești în mod deschis” și punerii de bariere în încercările președintelui Republicii Moldova de a promova legături mai strânse cu Federația Rusă.

Serviciile de securitate ruse ne acuză pe nedrept de ură etnică, politică și ideologică, furt și aproape orice le trece prin cap. Au văzut că încercările de până acum nu au avut succes și merg deja cu abuzuri grave„, a spus Plahotniuc pentru Reuters.

În luna martie, Guvernul de la Chișinău a acuzat serviciul de securitate al Rusiei că a încercat să deraieze o probă moldovenească într-o operațiune de spălare a banilor condusă de ruși prin hărțuirea oficialilor moldoveni în timpul călătoriei lor în Rusia sau prin tranzitînd Rusia.

Plahotniuc a spus că acuzațiile au continuat în ultimele luni datorită investigațiilor în curs de desfășurare a cazului cunoscut la nivel local ca „spălătorie rusească”.

Comportamentul Rusiei faţă de colegii mei și față de mine este un act explicit de şantaj şi hărţuire politică, dar care nu va afecta angajamentul nostru privind dezvoltarea democratică și europeană a Moldovei”, a mai spus președintele Partidului Democrat din Moldova.

Parlamentul din Republica Moldova, joi, a adoptat un proiect de lege care vizează combaterea propagandei străine și interzicerea canalelor de televiziune de a difuza știri și programe analitice din țări care nu au semnat acordul european de radiodifuziune, cum ar fi Rusia.

Nimeni nu interzice niciun canal tv dintr-o anumită țară. Nu este vorba despre interzicerea canalelor de difuzare, ci despre interzicerea programelor specifice care au ca scop manipularea, propaganda și dezinformarea„, a declarat pentru parlament, deputatul Sergiu Sîrbu.

Interviul difuzat de agenția Reuters a fost preluat de prestigioase publicații internaționale, cum sunt New York Times, Daily Mail, Business Insider.

loading...

Comments are closed.