Presa din SUA: E greu să-ți imaginezi că noua guvernare din Moldova va fi de lungă durată

Presa din SUA, E greu să-ți imaginezi să noua guvernare din Moldova va fi de lungă durată, alianta acum psrm, dodon maia sandu, sua moldova, rusia moldova, washington post, 

În unul dintre editoriale „Washington Post” se menționează că e greu să-ți imaginezi să noua guvernare din Moldova va fi de lungă durată, dat fiind că cele două formaţiuni ale coaliţiei (ACUM-PSRM) nu au practic nimic comun în afară de dorinţa de a curăţa ţara de regimul lui Plahotniuc.

„Maia Sandu declară că guvernul său aspiră la relaţii mai strânse cu UE, salutând în același timp extinderea relațiilor economice cu Rusia. Însă aceste obiective se exclud reciproc. Și se pare că desfăşurarea noilor alegeri parlamentare este planificată imediat după ce sistemul de stat va fi suficient de curăţat de susținătorii PDM”, consideră autorii americani.
 
Potrivit acestora, Kremlinul este absolut sigur că, fără Plahotniuc, partidele proruse vor câștiga cu ușurință în Moldova. „Rusia poate conta pe mobilizarea electoratului pro-moldovenesc, care insistă asupra unei politici de stat mai independente a Moldovei. La alegerile anterioare, această parte a populației a votat, în general, pentru democrați, iar acum a devenit accesibilă altor forțe politice”, se spune în articol.
 
Astfel, „la următoarele alegeri, Rusia poate conta și pe Renato Usatîi – un populist promoldovean care are legături cu Moscova şi care s-a întors recent în Moldova. 

Între timp, în Moldova guvernează forțele pro-europene și socialiștii pro-ruși. Însă în pofida anumitor comodităţi a acestei alianțe fragile, concurența dintre Rusia și UE pentru putere în această țară mică rămâne la fel de acerbă și dinamică ca şi înainte”, conchide Washington Post. 

Amintim că prima vizită a noului Parlament a fost Moscova. Delegația a fost condusă de Zinaida Greceanîi, aceasta fiind însoțită de către un deputat din PAS (Nantoi) și unul din Platforma DA (Slusari). Totodată, la Chișinău a venit recent vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a avut întrevederi cu Dodon și Maia Sandu.

Kozak se bucură că Plahotniuc a plecat din Moldova, kozak a mulțumit deputaților din ACUM, care s-au aliat cu PSRM, dodon kozak, moldova rusia, dodon putin, federalizare

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share