Externe

Presa română: România a umflat până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Singurele contracte pentru echipamente şi produse de protecţie împotriva COVID-19, făcute pe vremea pandemiei de către Ministerul Sănătăţii sunt cele cu SC Unifarm SA, condusă la acea vreme de către Adrian Ionel, şi firma Stimpex SA, condusă de Marcel Istrate, furnizor pentru sistemul de siguranţă naţională al României.

Aceste contracte vizează ajutorul umanitar acordat Republicii Moldova de către România, arată un răspuns al Ministerului Sănătăţii dat în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Ministerul condus de Nelu Tătaru arată că pe 30 aprilie 2020, la două săptămâni după prelungirea stării de urgenţă în România, a cumpărat de la Unifarm SA, companie aflată sub autoritatea sa şi la care acţionar este statul român, şi de la Stimpex SA, echipamente de protecţie şi substanţe dezinfectante, medicamente şi izolete ca să le trimită ca ajutor umanitar în la Chişinău.

Cele trei contracte dintre Ministerul Sănătăţii cu Unifarm şi firma Stimpex SA sunt toate făcute prin proceduri internă de încredinţare directă şi au o valoare toată de 16.496.039,5 de lei. Adică de 3,43 milioane de euro.

Raportul Curţii de Conturi, făcut în iunie 2020 la ministerul Sănătăţii, unde auditorii au găsit doar aceste 3 contracte, spune însă şi povestea „ajutorului umanitar” acordat Republicii Moldova de către România.

România a trimis ajutor umanitar în Republica Moldova pentru că acordaseră deja ajutoare Federaţia Rusă şi Ungaria

La 9 aprilie 2020, în timpul stării de urgenţă din România, ambasada Republicii Moldova din România cere MAE român un ajutor umanitar, o donaţie de echipamente şi medicamente împotriva COVID-19. După patru zile, MAE român solicită ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, să rezolve ajutorul pentru Republica Moldova.

La 30 aprilie, Guvernul României emite o hotărâre, iar secretarul de stat al ministerului, Dragoş Nicolae Garofil, medic primar de chirurgie generală, se ocupă de contractele de furnizare pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, împreună cu Doru Codrin Lungu, secretarul general adjunct şi alţi directori şi funcţionari din ministerul Sănătăţii.

Doru Codrin Lungu, secretarul general adjunct al minsterului, spune Curţii de Conturi, că „la acea dată, atât Federaţia Rusă cât şi Ungaria acordaseră ajutoare către Republica Moldova şi era urgentă acordarea unui ajutor umanitar şi de către România, pentru ca cetăţenii moldoveni, în mare parte şi cetăţeni români, să vadă că ne pasă de greutăţile pe care le întâmpină în lupta contra pandemiei”.

Citiți continuarea pe mediafax.ro –> aici.

loading...

Comments are closed.