Președintele Consiliului Europei, Charles Michel: ”Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război”

Europa trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare și să treacă la o abordare de tipul “economie de război” ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia, a declarat luni președintele Consiliului European, Charles Michel, scrie Agerpres.ro

Într-un articol de opinie publicat în ziare europene și de site-ul Euractiv, Michel – care va prezida joi o reuniune a liderilor UE pentru a discuta despre sprijinul destinat Ucrainei – a afirmat că este nevoie ca Europa să-și asume responsabilitatea pentru propria securitate și să nu se bazeze prea mult pe sprijinul unor țări precum SUA.

„Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE și nu vom acorda suficient sprijin Ucrainei pentru a opri Rusia, noi vom urma la rând. Deci, trebuie să fim pregătiți pentru apărare și să trecem la o abordare de tipul ‘economie de război”, a declarat Michel.

„Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”, a insistat șeful Consiliului European.

Deși Europa a făcut progrese de la invazia Moscovei în februarie 2022 în Ucraina – inclusiv prin creșterea capacității de producție militară cu 50% – este nevoie de mult mai mult, a declarat Charles Michel, subliniind că, timp de decenii, Europa nu a investit suficient în securitatea și apărarea sa.

El a îndemnat țările membre ale UE să se asigure că Ucraina primește ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă, inclusiv prin cheltuirea banilor UE pe echipamente militare și prin utilizarea profiturilor excepționale obținute din activele imobilizate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.

Totodată, înaltul oficial european a îndemnat țările membre ale blocului comunitar să faciliteze investițiile în apărare, inclusiv prin luarea în considerare a modificării mandatului Băncii Europene de Investiții (BEI), instrumentul de creditare al UE, pentru a-i permite să sprijine industria de apărare a Europei.

Țările UE au aprobat luni un acord vizând creșterea sprijinului UE pentru forțele armate ucrainene cu 5 miliarde de euro pe fondul avertismentelor că forțele Kievului au nevoie de mai multe resurse pentru a rezista în fața unei armate rusești mult mai mari, în timp ce un pachet de ajutor american de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este blocat în Congres.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share