Politic

Președintele Dodon a condamnat planul Guvernului Filip de a conecta țara la rețeaua electrică a Uniunii Europene

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a condamnat planul guvernării de a scoate țara din rețeaua de electricitate a CSI, numindu-l încă un pas spre crearea unor tensiuni artificiale în relația cu Federația Rusă. Declarația lui Dodon, vine după ce guvernul premierului Pavel Filip a publicat un proiect de ieșire din acordul energetic cu fostele republici sovietice, datând din 1992.

Potrivit documentului, această ieșire ar fi necesară ca să faciliteze interconectarea rețelelor de energie electrică din R. Moldova și România, ca și de dorința de a aduce legislația moldoveană în domeniul energiei la standarde europene. Iar Ministerul Economiei a declarat că Moldova nici nu mai participă din 2016 la ședințele Consiliului Energiei Electrice din CSI, fiind membră numai pe hârtie.

În acest context, Guvernul Filip insistă asupra fezabilității continuării proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată. Astfel, autoritățile vor purcede la implementarea proiectului prin construcția primului modul al stației back-to-back, cu capacitatea de 300 MW, în stația electrică de transformare Vulcănești. Pentru îndeplinirea condițiilor de fezabilitate tehnico-economică a acestei etape, UE urmează să decidă asupra alocării întregii componente a grantului în valoare de 40 milioane de euro.

Pe lângă interconectarea electrică a Moldovei cu sistemul de energie electrică din UE, se lucrează și la interconectarea sistemului de aprovizionare cu gaze naturale. Lucrările gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău sunt în plină desfășurare. În același timp, președintele Dodon mizează pe continuarea importului de gaze rusești livrate de Gazprom către Moldovagaz.

loading...

Comments are closed.