Externe

Președintele german Frank-Walter Steinmeier regretă că i-a susținut pe ruși

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele german Frank-Walter Steinmeier, mult timp un susținător al apropierii Occidentului de Rusia, își regretă acum poziția, în special susținerea pentru gazoductul Nord Stream 2, despre care spune că a fost „o greșeală clară”. El recunoaște totodată că s-a înșelat „ca mulți alții” în privința lui Vladimir Putin, relatează Reuters, sursă citată de digi24.ro

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Frank-Walter Steinmeier, un social-democrat care a fost ministru de externe în timpul cancelarului Angela Merkel, a spus că invazia Rusiei în Ucraina arată că el, ca și alții, trebuie să recunoască în mod onest ce a greșit.

„Nu am reușit să construim o casă europeană comună”, a declarat Steinmeier. „Nu am crezut că Vladimir Putin își va duce țara către ruină completă, economică, politică și morală, doar de dragul nebuniei sale imperiale”, a adăugat el. „În acest sens, eu, ca și alții, m-am înșelat”, a afirmat președintele german.

„Susținerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală”, a mai spus el. „Ne-am legat de o punte în care nici Rusia nu mai credea și în privința cărei alți parteneri ne-au avertizat”, a recunoscut președintele german.

Steinmeier a făcut parte din acea aripă a SPD, aflată sub influența fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care considera că legăturile economice strânse cu Rusia sunt o modalitate de a o ancora într-un sistem global orientat spre Occident.

Gazoductul Nord Stream 2, proiect în prezent anulat, a fost o piesă centrală a acestei strategii, deși criticii săi au avertizat că ar duce la slăbirea economică a Ucrainei prin eliminarea acestei țări din tranzitul energiei ruse către Europa.

Adversarii lui Steinmeier au pus insistent pe Twitter imagini mai vechi cu el îmbrățișându-l afectuos pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, iar ambasadorul Ucrainei, Andrii Melnik, l-a criticat în mod deschis. Atunci când Steinmeier a organizat un concert de solidaritate pentru Ucraina, Melnik a scris pe Twitter cu sarcasm că singurii soliști păreau a fi ruși. „Un afront. Îmi pare rău, nu vin”, a anunțat ambasadorul.

Cu rol mai mult de reprezentare, cel care ocupă funcția de președinte al Germaniei are un rol de liant al societății și trebuie să se bucure de autoritate morală, notează Reuters.

loading...

Comments are closed.