Politic

Președintele Parlamentului Andrian Candu citat de The Washington Post

Pinterest LinkedIn Tumblr

După întâlnirea cu oficialii români, discursul lui Andrian Candu a devenit subiect de știre pentru un număr mare de publicații internaționale.

„Partidul Democrat aflat la guvernare afirmă că schimbarea Constituției va clarifica viitorul Republicii Moldova indiferent de rezultatele alegerilor și de alte evoluții. Alegerile parlamentare în Republica Moldova vor avea loc în 2018” scrie The Washington Post

Republica Moldova, situată între Ucraina și România, a fost divizată din punct de vedere geopolitic. Aceasta se confruntă între un viitor european și revenirea pe orbita rusească.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a recunoscut că moldovenii au pierdut încrederea în politicienii pro-europeni, mai ales după ce unii dintre ei au fost acuzați de implicare într-un scandal financiar care a dus la dispariția la 1 miliard de dolari din băncile moldovenești în 2014.

Totodată el spune că încrederea este încet restabilită printr-o serie de măsuri anticorupție, inclusiv cea care obligă funcționarii publici să își declare veniturile în fiecare an. De asemenea,mai mulți înalți oficiali au fost urmăriți penal pentru corupție.

Într-un interviu acordat pentru The Associated Press, Candu a declarat că guvernul proeuropean de la Chișinău a pus în aplicare „reforme dureroase, nepopulare dar care sunt foarte necesare pentru țară”.

Mulți moldoveni sunt pentru relații mai strânse cu Rusia. Președintele pro-rus Igor Dodon, care a fost ales anul trecut rămâne cel mai popular politician al țării, dar puterile sale sunt limitate, deoarece Republica Moldova este o republică parlamentară.

Moldova a semnat un acord de asociere cu UE în 2014, la care Rusia a răspuns cu un embargo asupra fructelor, legumelor și vinului moldovenesc.

În mai, Moldova a expulzat cinci diplomați ruși, iar Moscova a răspuns prin expulzarea a cinci diplomați moldoveni.

Luni, Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să discute retragerea a 2000 de soldați ruși din regiunea separatistă Transnistria care se află în estul Moldovei. Problema urmează a fi discutată în octombrie.

 

loading...

Write A Comment