Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat o vizită de lucru în raionul Strășeni

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat, astăzi, o vizită de lucru în raionul Strășeni, în cadrul căreia a discutat cu primarii, reprezentanții serviciilor publice desconcentrate și antreprenorii din raion.

Șeful legislativului a îndemnat reprezentanții autorităților locale să-și unească eforturile cu autoritățile centrale pentru un viitor sigur oferit oamenilor și în bunăstare acasă. „Aderarea la Uniunea Europeană este calea noastră de dezvoltare. De aceea este foarte important ca în fiecare localitate să se vorbească despre proiectele realizate cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, a guvernului și a comunității”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a remarcat că, în raionul Strășeni, în ultimii ani, sunt zeci de exemple de utilizare a fondurilor europene pentru construcția drumurilor, modernizării școlilor și grădinițelor, asigurării cu apă și canalizare a mii de gospodării, iluminarea unor sate întregi sau amenajarea locurilor de distracții. De exemplu, în localitatea Codreanca s-au construit trei terenuri noi de joacă și sport, dotate cu echipamente moderne, în valoare de peste 2 milioane de lei prin programul „Satul European”. În total, în raionul Strășeni au fost realizate peste 50 de proiecte. Pentru anul 2024 sunt planificate noi proiecte, fiind alocate peste 55 milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor regionale de tip G din raion. „Aceste proiecte de modernizare trebuie să continue și noi vom munci pentru a aduce Europa în fiecare localitate”, a spus Președintele Parlamentului.

Șeful legislativului a discutat și cu locuitorii satului Sireți. În acest sat, doar în ultimi doi ani, prin programul național „Satul European”, au fost conectate la apă și canalizare primele 350 de gospodării, însemnând peste 2 mii de locuitori. De asemenea, a fost construit un drum european pentru ca oamenii din Sireți să aibă acces rapid la drumul național Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – Cuciurgan și s-a extins rețeaua de iluminat public pentru 250 de gospodării casnice. „Sunt exemple concrete cum un sat se modernizează și se dezvoltă, iar aceasta se datorează implicării a ficărui locuitor și împreună dezvoltăm Republica Moldova. La Sireți am văzut o comunitate unită și care se implică activ în dezvoltarea localității”, a mai spus Președintele Parlamentului.

La Strășeni, șeful legislativului a discutat și cu unii antreprenori, care după mai mulți ani de muncă în străinătate, au revenit acasă și au lansat, datorită unor proiecte guvernamentale, afaceri de succes. Este vorba despre exportul fructelor, în special cireșe, caise și prune, pe piețele europene, dar și creșterea bovinelor pentru lapte.

Total
0
Shares
Total
0
Share