Președintele polonez, Andrzej Duda critică Comisia Europeană pentru blocarea fondurilor UE

Președintele polonez, Andrzej Duda, a criticat Comisia Europeană pentru blocarea fondurilor Uniunii Europene, declarând că a fost „o încercare de a forța Polonia să-și schimbe” guvernul. Acesta a adăugat că este deschis negocierilor privind schimbările în sistemul de justiție.

Noul guvern pro-UE, condus de Donald Tusk, s-a angajat să recâștige accesul la bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistența susținătorilor și aliaților fostului partid de guvernământ, inclusiv a lui Andrzej Duda și a unor judecători de rang înalt. Comisia Europeană nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta, precizează Reuters.

Andrzej Duda a adăugat că este deschis negocierilor și propunerilor pentru diferite schimbări în sistemul de justiție polonez, dar că nu va permite nicio verificare a judecătorilor care au fost numiți în timpul mandatului său.

Alegerile din 15 octombrie au pus capăt guvernării de opt ani a PiS și un nou guvern condus de fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a promis că va recâștiga accesul la fondurile europene.

În decembrie, Comisia Europeană a declarat că va transfera 5 miliarde de euro către Varșovia din cele 60 de miliarde de euro care îi revin Poloniei în cadrul programului UE de stimulare a recuperării economice după pandemia de COVID-19.

Total
0
Shares
Total
0
Share