Externe

Preşedintele Turciei vrea să îl convingă pe liderul de la Moscova „să găsească o ieşire onorabilă”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele turc Recep Erdogan a declarat că omologul său rus Vladimir Putin ar trebui încurajat să „găsească o ieşire onorabilă” pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, potrivit Agerpres. Preşedintele turc şi-a anunţat de asemenea intenţia de a discuta cu Putin şi cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski pentru a evalua detaliile reuniunii NATO, transmite Digi24.

„Trebuie să-i spunem (lui Putin) acum: ar trebui să fii arhitectul paşilor spre pace. Ar trebui să căutăm să rezolvăm acest conflict încurajând o ieşire onorabilă”, le-a spus Erdogan jurnaliştilor în avionul care îl aducea de la summitul NATO de la Bruxelles, conform unui comunicat al preşedinţiei de la Ankara.

Conform presei din Turcia Erdogan va avea vineri o discuție cu Zelenski. Ankara se consideră un mediator în conflictul din Ucraina şi are relaţii apropiate atât cu aceasta, cât şi cu Rusia.

Potrivit lui Erdogan, Kievul şi Moscova sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase – renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale, garanţii de securitate -, însă părţile rămân în dezacord cu privire la probleme teritoriale.

„Însă Ucraina este, desigur, un stat. Iese din discuţie (pentru Kiev) să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă (unele) compromisuri”, a dat asigurări Erdogan, precizând că discuţiile sunt mai dificile în privinţa statutului regiunii separatiste Donbas şi a peninsulei Crimeea.

În ce priveşte sancţiunile occidentale impuse Rusiei, el a spus că Turcia „nu poate face nimic” pentru a adăuga presiune având în vedere dependenţa energetică de Rusia şi alte legături economice cruciale. Rusia rămâne principalul furnizor de gaze şi de turişti pentru Turcia, cu care construieşte prima centrală nucleară de pe teritoriul turc.

loading...

Comments are closed.