Președinția vine cu detalii despre discuția lui Dodon cu președintele CC: Convorbirea a avut loc după adoptarea deciziei

 

Președintele Igor Dodon anunță într-un comunicat de presă că dânsul a discutat telefonic cu președintele Curții Constituționale, exclusiv după adoptarea de către magistrați a Deciziei nr.39/2020, transmite Telegraph.md.

Dodon afirmă că scopul discuției l-a constituit informarea președintelui țării din prima sursă despre esența și consecințele juridice ale deciziei adoptate, în special pe dimensiunea perspectivei asigurării sociale a sute de mii de concetățeni aflați în dificultate.

Dialogul purtat cu președintele Înaltei Curți nu a vizat în niciun fel secretul deliberării. Or, legea prevede expres că decizia de suspendare a actului contestat se adoptă cu votul majorității simple. Deci, în lipsa acestor voturi era imposibilă adoptarea deciziei în cauză.

Totodată, șeful statului a enunțat public concluzia acestei discuții, cu scopul oferirii clarității cetățenilor care așteaptau soluțiile oferite de legea suspendată.

“Reamintim subiecților ce recurg la critici și elaborează deja scenarii politice că judecătorii Înaltei Curţii sînt independenţi şi în exerciţiul mandatului se supun doar Constituției. Or, potrivit standardelor în materia conduitei judiciare este inacceptabilă exprimarea în prealabil a opiniei judecătorului asupra cazului examinat, nu și după adoptarea deciziei.

Deși istoria constituționalismului Republicii Moldova cunoaște suficiente exemple cînd magistrații au exprimat opinii publice în privința spețelor examinate, aceste cazuri nu s-au soldat cu un asemenea agiotaj politic.

Reiterăm că dialogul interinstituțional al Președintelui Republicii Moldova se circumscrie în exercițiul separării și colaborării puterilor, dar în special, demonstrează responsabilitatea Preşedintelui ţării în faţa naţiunii.

Pe această cale, exprimăm speranța că spiritele politice vor fi readuse în făgașul interesului național și al necesităților reale ale cetățenilor. Or, anume depășirea consecințelor epidemiei și realizarea măsurilor de asigurare socială trebuie să consolideze toți actorii politici pe care îi încurajăm să renunțe la obiectivele cinice prin care dezavantajează cetățenii.” se mai arată în comunicat.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ // Orașul Glodeni intră în carantină

Total
0
Shares
Total
0
Share