Prețul grâului a crescut după distrugerea barajului de la Nova Kahovka

 

Cotaţia grâului a crescut după escaladarea luptelor dintre Rusia şi Ucraina, inclusiv prin distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka şi avarierea unei conducte care transporta amoniac, pe care Rusia o consideră crucială în discuţiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, scrie Digi24.ro

Marţi, cotaţiile futures la grâu de la bursa de cereale de la Chicago au crescut cu până la 3%, după ce anterior au atins cel mai redus nivel din ultimele 30 de luni. Cotaţia porumbului a crescut cu peste 1%.

Distrugerea barajului ar putea semnifica începutul unei perioade de creștere a prețurilor, susţine directorul firmei de consultanţă agricolă SovEcon, Andrey Sizov.

Deși barajul hidroelectric de la Nova Kahovka este situat la o oarecare distanţă de cele trei porturi ucrainene, incluse în acordul internaţional privind exporturile de cereale, inundaţiile reprezintă un risc important pentru oameni, transport şi logistică.

Amintim că barajul hidrocentralei Kahovka a fost aruncat în aer în dimineața zilei de marți, 6 iunie. Potrivit ultimelor informații, aproximativ 1 500 de locuitori din Herson au fost deja evacuați.

Total
0
Shares
Total
0
Share