Prețurile biletelor de avion ar putea crește în perioada de vară, anunță guvernarea PAS

 

Potrivit unei declarații făcute de către directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile (AAC), Victor Neaga, reprezentant al guvernării PAS, există posibilitatea unei majorări a prețurilor pentru biletele de avion în perioada de vară. Anularea a aproximativ 30 de mii de zboruri ale companiei Air Moldova în perioada 20 aprilie – 31 mai a cauzat perturbări în activitatea Aeroportului Internațional Chișinău. Neaga a explicat că această situație temporară a fost generată de retragerea companiei aeriene Wizz Air și dificultățile financiare cu care se confruntă operatorul național, informează radiomoldova.md

Cu toate acestea, oficialii au subliniat că această situație nu va fi de lungă durată, deoarece Republica Moldova rămâne atractivă pentru operatorii străini. În acest sens, guvernul își propune să atragă cât mai mulți operatori de servicii aeriene în țară pentru a oferi mai multe opțiuni de călătorie. În prezent, negocierile sunt în desfășurare cu diferiți operatori străini în vederea asigurării de zboruri directe de la Aeroportul Internațional Chișinău către țările europene, la prețuri reduse, conform ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija. Este important de menționat că prețurile la biletele de avion sunt stabilite în baza principiului concurenței libere.

În perioada menționată, compania aeriană Air Moldova a fost nevoită să anuleze toate zborurile planificate către Italia și Georgia din cauza dificultăților financiare. Anulări de zboruri au avut loc și în perioada 2-15 mai. Compania a notificat pasagerii cu privire la aceste anulări prin e-mail și a oferit posibilitatea rambursării integrale a costului biletului.

În același timp, compania aeriană Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie, din motive de securitate ale spațiului aerian din regiune. Reducerea numărului de curse și destinații a determinat mulți moldoveni să opteze pentru zborurile de pe Aeroportul Internațional Iași.

Conform directorului Aeroportului Internațional Iași, Romeo Vatră, aproximativ 33% dintre pasagerii acestui aeroport provin din Republica Moldova, ceea ce reprezintă aproximativ 210 mii de persoane. Principalele destinații preferate de moldoveni sunt Franța, Germania, Italia și Spania.

La începutul lunii aprilie curent, Maia Sandu anunța că, după nouă ani, Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului: „După 9 ani, de când Șor, susținut de Plahotniuc, a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău, luându-l în concesiune pentru 49 de ani, am reușit să facem dreptate în acest caz. Este meritul cetățenilor – al celor care au ieșit la proteste contra corupției și care, prin votul lor, au alungat hoții de la putere. Am cerut instituțiilor responsabile să asigure buna funcționare a aeroportului, inclusiv să asigure mai multe rute, spre mai multe destinații și la prețuri accesibile”.

De asemenea, Sandu a subliniat că instituțiile responsabile trebuie să investigheze toate neregulile făcute în această perioadă la aeroport, iar persoanele implicate în acestea să fie trase la răspundere. „În urma schemei de concesionare a aeroportului, statul a pierdut venituri estimate la 1,6 miliarde de lei. Sunt convinsă că în următorii ani vom reuși să construim o justiție europeană și o infrastructură europeană – acesta este drumul pe care l-am ales împreună”.

Total
0
Shares
Total
0
Share