Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 128,0 puncte în august 2025, în creștere cu 0,7 puncte (0,6%) față de iulie și cu 5,9 puncte (4,9%) față de aceeași perioadă a anului trecut, marcând un nou nivel record, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Creșterea a fost determinată în principal de majorarea prețurilor la carnea de vită și de miel. Cererea puternică din Statele Unite și China a stimulat cotațiile cărnii de vită din Australia și a susținut prețurile de export ale cărnii de vită din Brazilia.
Prețurile la carnea de miel au crescut pentru a cincea lună consecutiv, pe fondul ofertei limitate de export din Oceania și al redirecționării transporturilor către piețele mai profitabile, precum SUA și Regatul Unit.
În schimb, prețurile mondiale la carnea de porc au rămas relativ stabile, datorită unei oferte și cereri echilibrate, iar prețurile la carnea de pasăre au scăzut sub presiunea exporturilor extinse din Brazilia. Aceasta, chiar dacă fermele comerciale braziliene de păsări au fost declarate indemne de gripă aviară înalt patogenă la jumătatea lunii iunie, iar unii parteneri comerciali au menținut restricții la import.
FAO subliniază că evoluțiile recente reflectă dinamica cererii globale și dezechilibrele regionale în ofertă pentru diferite tipuri de carne.