Politic

Primăria Municipiului Bălți contra evacuării gunoiului? Firma de evacuare a gunoiului se retrage din cauza presiunilor din partea Primăriei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Din februarie 2018, străzile din Bălți ar putea fi acoperite cu 9 mii de tone de gunoi. Compania „Salubrity Solution” care evacuează deșeurile din orașul Bălți se retrage de pe piață. Dmitrii Rusnac, proprietarul companiei, afirmă că această decizie vine în urma presiunilor din partea primăriei de la Bălți.

Odată cu venirea la putere a lui Renato Usatâi, problemele create artificial au început aproape imediat: peste 15 procese pornite împotriva companiei, controale neîntemeiate și solicitări de rapoarte”, a declarat directorul în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii. În același timp, Rusnac afirmă că primăria nu dorește un dialog pentru a găsi un plan de acțiune pentru orașul Bălți, transmite Moldova.org.

În 2012, „Salubrity Solution” a câștigat o licitație pentru colectarea și evacuarea gunoiului din Bălți, iar „ECO Recycle” pentru construcția unei uzine de procesare a deșeurilor menajere, victorie contestată de unul dintre participanți. Deoarece procesul de judecată pe cazul „ECO Recycle” se tergiversa, Primăria a cerut companiei „Salubrity Solution” să preia administrarea poligonului de depozitare a deșeurilor. Întreținerea lunară a poligonului este de 1.5-2 milioane de lei, dintre care doar 500.000 erau să fie acoperiți din tarifele pentru colectarea gunoiului.

Nu am avut de ales și am acceptat, sperând că e o măsură pe termen scurt, pe șase luni. Însă instanțele s-au amânat pe doi ani și compania noastră a fost nevoită să găsească mijloace proprii pentru a întreține depozitul de deșeuri”, explică Rusnac. Potrivit directorului, compania a înregistrat cheltuieli de 16 mln de lei pentru gestionarea depozitului, procesele de eliberare a gazelor acumulate sub tonele de gunoi, întreținerea barajelor.

Între timp, poligonul a revenit primăriei Biliceni, localitate aflată în nemijlocita apropiere, după ce autoritatea locală a reușit să-și revendice dreptul asupra terenului, transmis municipiului Bălţi acum 30 de ani. În urma unui proces de negociere, a fost stabilit că „Salubrity Solution” predă poligonul în administrarea Biliceni, iar primăria se obligă să compenseze 16 mln de lei din tariful pentru sortarea gunoiului.

De pe 1 ianuarie 2018, primăria din Biliceni interzice gunoiul nesortat. Am apelat la viceprimarul Șeremet, l-am îndemnat să lucreze asupra planului de înlocuire a operatorului depozitului, dar autoritatea refuză orice dialog”, declară Orlovschi Ivan, primarul din Biliceni.

loading...

Comments are closed.