Alte știri

Primarul satului Copceac: prin înființarea perdelelor forestiere am plantat „oxigen și un viitor mai bun”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fertilitatea solului – noțiunea cea mai cunoscută în rândul fermierilor, de care depinde nemijlocit productivitatea culturilor. Cu toate că suprafața solurilor fertile în țară s-a redus considerabil în ultimii ani, prea puțini întreprind măsuri de ameliorare. Cantităţile variabile de precipitații, seceta, temperaturile înalte din timpul verii și prelucrarea excesivă a solului sunt doar câțiva factori cu impact negativ asupra fertilității, ce stimulează și eroziunea solului.

Există însă soluții pentru aceste probleme, iar una dintre cele mai eficiente este înființarea perdelelor/plantațiilor forestiere de protecție. Pe lângă faptul că, astfel este îmbunătățită structura solului și se reduce pericolul de erodare, climatul creat influențează favorabil dezvoltarea culturilor agricole. Iar proprietarii de terenuri agricole ce au înființat perdele sau plantații forestiere de protecție, cunosc nemijlocit avantajele acestora, scrie agrobiznes.md

Primarul Vasile Țînțar, din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă se numără printre cei care a decis să acționeze. Astfel, pentru a ameliora structura solului în regiune, a combate eroziunea, dar și pentru a crea condiții favorabile pentru păstrarea ecosistemului, primarul a decis să planteze 10 hectare de plantații forestiere de protecție. Iar pentru că lucrările sunt destul de costisitoare a solicitat suport financiar oferit în cadrul Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă, finanțat de Fondul Global de Mediu (FGM) şi implementat de către UCIP-IFAD.

Am moștenit cultul de a planta copaci încă de mic copil, de la părinții și buneii mei. Știam că perdelele de protecție au o mulțime de avantaje pentru sol, plante și animale. Cu câțiva ani în urmă, când am fost ales în funcția de primar, analizând solurile din satul Copceac, am depistat un grad mare de eroziune și productivitatea scăzută a solului pe suprafețe destul de mari. Astfel, am realizat că, fără înființarea fie a perdelelor, fie a plantațiilor noi de protecție, nu vom putea ameliora situația. Perdele forestiere de protecție existente din jurul satului sunt vechi și necesită măsuri de reabilitare, majoritatea copacilor fiind uscați. Citeam deseori istoriile de succes a beneficiarilor UCIP-IFAD, astfel, am decis să participăm în cadrul apelului de granturi pentru reabilitarea și înființarea perdelelor forestiere/silvo-pomicole de protecție, oricum nu aveam nimic de pierdut. Am completat destul de rapid dosarul și l-am depus. Am beneficiat de suport în valoare de 121 de mii de lei, cu ajutorul cărora am reușit să plantăm 10 hectare de pădure”, a spus Vasile Țînțar.

Continuarea o puteți citi pe Agrobiznes.md

loading...

Comments are closed.