Prioritate pentru produsele alimentare autohtone pe rafturile comercianților

Astăzi, în cadrul unui briefing, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, a anunțat că fracțiunea a înregistrat în Parlament un nou proiect de lege care obligă comercianții de produse alimentare sa‌ achiziționeze s‌i sa‌ asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniara‌ a raftului comercial.

Petru Burduja a amintit că un asemenea proiect de lege a fost adoptat de Parlament în legislatura a X-a, dar majoritatea PAS l-a abrogat în 2022.

Potrivit deputatului, la baza elaborării acestui proiect au stat mai multe motive. Este vorba despre nemulțumirea fermierilor care semnalează probleme mari în domeniul agricol și solicită autorităților acțiuni concrete de protejare a acestuia.

Totodată, potrivit lui Burduja, starea dezastruoasă a lucrurilor din domeniu o denotă cifrele oficiale prezentate în rapoartele social-economice ale instituțiilor abilitate. Astfel, potrivit acestora, fabricarea preparatelor pentru hrana animalieră a scăzut cu 44%, fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale cu 34%, conservarea fructelor și legumelor cu 7,1%, fabricarea produselor lactate cu 3% etc.

Socialistul a subliniat că aceste pierderi sunt compensate din importuri, fapt confirmat de datele statistice. Astfel, în anul 2022, începutul anului 2023 a avut loc o creștere semnificativă a importurilor de produse precum cerealele și preparatele pe baza cerealelor – cu 55%, grăsimi și uleiurile vegetale de 5,5 ori, produsele lactate și ouă de pasăre +21,3%, legumele și fructele + 9,5% și altele.

Petru Burduja a subliniat că proiectul înregistrat este menit să susțină producătorii agricoli autohtoni și să oblige comercianții de produse alimentare sa‌ pună la dispoziție 50 la sută dintre rafturi pentru marfa producătorilor autohtoni. Totodată, Guvernul va fi obligat să elaboreze o Strategie de dezvoltare a comerțului intern, precum și un Program pentru stimularea și promovarea produsului autohton – Fabricat în Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share