Social

Problemele și proiectele de dezvoltare ale raionului Glodeni, discutate de primarii din regiune cu prim-ministrul Chicu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul Chicu s-a întâlnit astăzi cu autoritățile publice locale pentru a se documenta despre situația celor 35 de sate din raionul Glodeni, problemele cu care se confruntă și proiectele de dezvoltare a regiunii.

Premierul a fost informat că problema principală a raionului ține de aprovizionarea cu apă. Actualmente, orașul este asigurat cu apă prin intermediul fabricii de zahăr, care este în procedură de insolvabilitate. „Soluționarea problemei aprovizionării cu apă este cea mai importantă la moment. De asemenea,  este un proiect transfrontalier, valabil pentru 4 raioane din țară. Este un proiect comun cu partea română. Sperăm să avansăm pe această direcție”, a menționat Ion Chicu.

Funcționarii au discutat despre situația epidemiologică din raion și necesitatea de a suplini rezervele de echipamente de protecție din spitalul raional.

Dezvoltarea infrastructurii drumurilor a fost un alt subiect important abordat. Prim-ministrul a precizat că în acest an, din Buget s-au alocat de 3 ori mai mulți bani – 21,6 milioane lei, pentru reparația drumurilor în Glodeni. Alte 16 mil. lei au fost prevăzute în Fondul Rutier, în prezent, fiind valorificate 80% pentru reparația capitală a drumurilor. În total, vor fi reconstruite peste 13 km de drum. De asemenea, au fost discutate problemele agricultorilor, dar și măsurile de revitalizare a economiei în raionul Glodeni.

„Prezența premierului în raionul nostru demonstrează că nu sunteți indiferent de soarta noastră și a acestei țări”, a menționat unul din primari, care a apreciat interesul Guvernului față de problemele raionului.

Prim-ministrul și-a continuat vizita la terenul identificat pentru construcția Platformei Industriale Multifuncționale în Glodeni. Acesta are o suprafață de 6,2 ha și este situat în extravilanul orașului, având o poziție favorabilă, cu conexiune la drumul național. Cheltuielile pentru conectarea terenului la utilitățile de infrastructură (apă, curent electric și gaz) ajung la cca 644 mii de lei. Suplimentar este necesară construcția căilor de acces către teren și efectuarea lucrărilor cadastrale.

”Sperăm prin acest proiect să revitalizăm economia în raionul Glodeni. Orice întreprindere, în special, industrială care generează plus valoare, înseamnă locuri de muncă, impozite, venituri la bugete și salarii, bineînțeles. Dacă nu-i oferi cetățeanului un loc de muncă bine plătit, atunci nu ai nicio speranță că rămâne în țară. Or, problema exodului nu a dispărut, anume de aceasta trebuie să venim cu asemenea propuneri”, a precizat Ion Chicu.

Guvernul va crea 16 platforme industriale în centrele raionale din țară, cu scopul de a spori competitivitatea la nivel regional. Acestea vor contribui direct la dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, la implementarea tehnologiilor moderne, dar și la crearea locurilor de muncă. Pentru conectarea platformelor la utilități, Guvernul a alocat 50 milioane de lei. Premierul a îndemnat primarii să se implice activ în atragerea investițiilor străine în cadrul platformelor.

Citește și: Ion Chicu a inspectat unul din cele mai importante obiecte de infrastructură din nordul țării

loading...

Comments are closed.