Actual

Procesul de organizare al alegerilor prezidențiale – subiect al videoconferinței conducerii MAEIE și CEC cu ambasadorii acreditați la Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Oleg Țulea a prezidat reuniunea în format de videoconferință cu șefii misiunilor diplomatice ale statelor străine cu reședința în Republica Moldova. Șeful diplomației moldovenești s-a referit la activitățile preparatorii de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din data 1 noiembrie curent. Din partea Comisiei Electorale Centrale la videoconferință au participat președintele Dorin Cimil și secretarul Maxim Lebedinschi.

În cadrul briefingului, ministrul Oleg Țulea a informat despre efortul ministerului de a deschide secțiile de votare în incinta ambasadelor, consulatelor de carieră și onorifice, precum și în afara sediilor misiunilor diplomatice. Autoritățile de la Chișinău au reiterat rugămintea către guvernele statelor străine de a oferi suportul pentru buna organizare a scrutinului prezidențial, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să-și poată exercita dreptul la vot în condiții de siguranță.

Oficialii s-au referit și la analiza riscurilor asociate organizării scrutinului în funcție de evoluția pandemică, fiind evidențiată monitorizarea continuă de către ambele instituții a situației epidemiologice în statele de acreditare și impactul acestora în organizarea scrutinului electoral.

În cadrul videoconferinței a fost exprimată disponibilitatea de a studia experiența altor state în organizarea scrutinelor electorale în condiții de criză pandemică. Participanții la reuniune s-au referit și la continuarea campaniei de informare a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate despre procedura înregistrării prealabile în format on-line. Decizia privind repartizarea geografică a secțiilor de votare peste hotarele țării va fi luată de către Comisia Electorală Centrală până pe data de 26 septembrie curent.

Citește și: CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi din 6 septembrie 2020

loading...

Comments are closed.