Politic

Procuror, despre avizul Comisiei de la Veneția: ”Un rezultat extrem de trist și descurajant”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Membrii PAS ar trebui să ceara demisia autorilor Legii cu privire la Procuratură, criticată de Comisia de la Veneția. De această părere este Iurie Perevoznic, ex-vice procuror general. Într-o postare pe Facebook, expertul în Justiție a scris că avizul instituției europene la reforma pornită de PAS este unul extrem de trist și descurajant.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Pe alocuri, am văzut chiar și formulări puțin diferite de stilul obișnuit al acestei instituții europene, din ce am concluzionat că noi, moldovenii începem a irita, prin insistență absurdă contra bunului simț și prin „capacitatea” de a acționa în surdină”, spune Perevoznic.

Fostul vice-procucror general este de părerea că această reformă pornită de PAS nu este altceva, decât o vendetta împotriva lui Alexandru Stoianoglo.

„Aceste porniri s-au deconspirat în întreg procesul care a urmat – de la elaborări în plină taină a reglementărilor, cu elemente aproape conspirative și până la procedura de adoptare, dar și lipsa de publicare a proiectului (care doar proiect de lege nu putea fi numit) pe site-ul Parlamentului, până la emiterea Decretului (să nu se reușească să fie atacat la Curtea constituțională, bănuiesc)”, spune expertul.

Perevoznic susține că și calitatea legii adoptate de PAS este sub orice limită, fapt constatat deschis de Comisie.

„Suspendarea exercitării mandatului Procurorului General, poate să aibă loc doar în urma unei examinări serioase pe marginea prezenței unor motive obiective, în condițiile de maximă transparență. De altfel, nu trebuie să fie o necesitate, cu atât mai mult prin efectul legii, suspendarea activității, chiar dacă se decide inițierea unei investigații. Deci, CSP a greșit !!! (…) Alexandr Stoianoglo trebuie în regim de urgență restabilit în exercitarea mandatului de Procuror General.
Măcar în ceasul al 12-lea CSP trebuie să-și conștientizeze profund și pe deplin, rolul de garant constituțional al independenței și imparțialității procurorilor”, mai spune procurorul.

loading...

Comments are closed.