Procurorii moldoveni și cei ucraineni au avut o ședință online. Care au fost subiectele abordate

În data de 1 aprilie 2024, procurorii din cadrul Procuraturii raionului Ocnița, precum și reprezentanți ai Secției combatere a traficului de ființe umane din cadrul Procuraturii Generale și angajați ai Poliției de Frontieră, au participat la o şedinţă online cu procurori din cadrul Procuraturii raionului-Moghiliov Podolsk, Ucraina și reprezentanții organului de urmărire penală a Inspectoratului de Poliție din Moghiliov-Podolsk, Ucraina.

Scopul acestei ședințe a fost de a discuta și identifica soluții eficace pentru contracararea migrației ilegale a cetățenilor ucraineni în Republica Moldova, fenomen generat în principal de războiul din țara vecină.

Procurorul-șef al Procuraturii raionului Ocnița, doamna Ina Fencovschi, a subliniat că modalitățile infracționale folosite de către făptuitori sunt în continuă diversificare, fapt care face ca investigarea acestor crime să fie tot mai complexă. Totuși, a evidențiat importanța unei colaborări productive între autoritățile din Republica Moldova și cele din Ucraina, pentru combaterea acestui fenomen. S-a pus în discuție posibilitatea formării unui grup de lucru, din reprezentanți ai organului de urmărire penală din ambele țări în vederea simplificării procedurilor de acumulare a bazei probante.

Procurorul-șef al Procuraturii raionului-Moghiliov Podolsk, Ucraina, domnul Pigoli Roman, a exprimat disponibilitatea organelor de drept ucrainene de a colabora cu autoritățile din Republica Moldova, în vederea destructurării rețelelor criminale specializate în organizarea migrației ilegale. A subliniat, de asemenea, importanța unor asemenea întruniri între reprezentanții Procuraturii raionului Ocnița și Procuratura raionului Moghiliov Podolsk, evidențiind că aceasta reprezintă o practică pozitivă.

Procuratura Republicii Moldova își manifestă întreaga disponibilitate pentru stabilirea unei colaborări productive cu autoritățile din Republica Ucraina. Procuratura Generală din Republica Moldova va acorda tot suportul necesar în vederea încheierii unui acord de colaborare cu Procuratura Generală din Republica Ucraina, care va facilita combaterea fenomenului infracțional.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share