Produsele alimentare perisabile devin periculoase în doar câteva ore la temperaturi ridicate, avertizează ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Laboratorul de încercări al Centrului Național Sănătatea Animalelor au demonstrat, printr-un experiment realizat în perioada estivală, că alimentele perisabile devin rapid periculoase pentru consum dacă sunt păstrate la temperaturi ridicate, între 23–35°C, fără regim termic optim.

Testele, desfășurate timp de 48 de ore pe produse precum mezel fiert, cașcaval, iaurt, ouă fierte și salată cu maioneză, au evidențiat apariția bacteriilor coliforme, inclusiv E. coli, dar și a drojdiilor și mucegaiurilor, uneori chiar din prima zi.

Cea mai afectată a fost salata cu maioneză, unde în doar 4 ore s-au dezvoltat bacterii coliforme, iar până a doua zi au apărut colonii masive de E. coli. Ouăle fierte și iaurtul au prezentat alterări microbiologice din prima zi, iar în cazul cașcavalului, deși nu au apărut modificări de miros sau aspect, testele microbiologice au indicat dezvoltarea mucegaiului și a drojdiilor.

Experimentul a fost realizat în condiții controlate, cu produse cumpărate în ambalaj original și analizate la intervale regulate. ANSA recomandă populației prudență în păstrarea și consumul alimentelor pe timp de vară, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.

Total
0
Shares
Total
0
Share