Politic

Profesor român: În timp ce Iohannis se vede cu Trump, Maia Sandu se află sub bocancul murdar al Kremlinului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Doctorul habilitat și savantul român Valentin Naumescu, a venit cu o analiză a situației politice din Republica Moldova la momentul actual, spunând că Maia Sandu și blocul ACUM au căzut într-o capcană gravă, ajungând să fie prizonierii propriei idei de a-l debarca pe Plahotniuc cu orice preț. Cu ajutorul (poate involuntar) al blocului ACUM, în Republica Moldova se instalează confortabil oamenii Moscovei, iar calea europeană, se îndepărtează foarte mult.

Profesorul român a oferit două exemple având vectori total diferite, dar care descriu foarte bine căile și modelele urmate momentan de cele două state românești. „Cu președintele României la Casa Albă și premierul Republicii Moldova sub papucul soft (bocancul murdar?, pantoful lăcuit?, alegeți dumneavoastră varianta corectă și actualizată stilistic) al Kremlinului, istoria românilor continuă, iată, pe linia paradoxurilor și contrastelor, fie ele strategice, politice, economice, socio-culturale, educaționale și intelectuale, așa cum o dovedesc cam toate controversele din acest spațiu ambivalent, nu de puține ori duplicitar și contradictoriu, prins pentru totdeauna pe falia indisolubilă Est-Vest;”

Naumescu amintește normalitatea dialogului dintre SUA și România și îl compară cu situația în care Maia Sandu și blocul ACUM au căzut într-o capcană, încheind alianța cu Dodon și PSRM, prin care au predat de bună voie, prin mecanism democratic parlamentar, cheile puterii Moscovei, cu acceptul (tacit sau explicit) al Washingtonului, Berlinului, Parisului și Bruxellesului, în încercarea marilor capitale occidentale de a găsi un modus vivendi pacifist cu Rusia lui Putin, dar și cu incredibila naivitate obținută prin exaltarea mediilor tinere democratice din Republica Moldova și România, care au fost convinse în iunie că fac un lucru bun pentru Basarabia, deschizând ușa puterii prorușilor, pentru a se vedea acum captivii lui Dodon și ai Moscovei, a spus acesta în analiza publicată de Deschide.md

Savantul român amintește că nimeni nu i-a forțat pe cei din ACUM să semneze și să accepte pactul cu socialiștii, au făcut-o pentru că așa au crezut că este bine. Iar astăzi, s-au trezit, la doar două luni cu „rezultatele”, când Republica Moldova, este acaparată treptat de apropiații Moscovei  în posturi cheie ale sistemului: președintele Curții Constituționale, președinta Parlamentului, șeful Parchetului Anticorupție, conducerea Serviciului de Informații etc.

O pleiadă de post-sovietici preiau manetele și butoanele instituțiilor care fac jocurile din umbră, ceea ce nu e deloc surprinzător, având în vedere că ACUM este doar partenerul mic al coaliției, păpușa de pus în fereastră pentru confortul occidentalilor. Maia și savanții ei de la Guvern, prestigioși cercetători din lumea academică, au rămas în schimb să ducă povara economică și să răspundă pentru costurile crizei care va să vină. Bună înțelegere au făcut.”

Valentin Naumescu a amintit că a prevenit pe cei din ACUM încă din 10 iunie, când a spus că este un cadou otrăvit, fiindcă nimic nu se oferă niciodată gratuit. Iar blocul ACUM, ca al treilea partid din Parlament nu a câștigat nicidecum alegerile și nu trebuia să accepte Guvernarea, pentru că urma să devină ținta bătăilor de joc din partea celor mai mari. „ Dacă ești a treia forță în Parlament, înseamnă, obiectiv vorbind, că nu ai câștigat alegerile iar timpul tău încă nu a venit. Ai răbdare. Ce să cauți la cârma guvernului? Nu e clar că nimeni pe lumea asta nu îți dă nimic gratis, nimic din ceea ce nu ți se cuvine în mod evident, iar cadourile-surpriză sunt otrăvite?”

Analiza în întregime, o puteți citi AICI.

loading...

Comments are closed.