Politică

Proiect de lege: Președintele țării ar putea avea dreptul să fie și membru de partid

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputații PSRM pregătesc abrogarea prevederilor din Codului Electoral care nu permit președintelui Republicii Moldova să fie membru al vreunui partid politic. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat deja în Parlament.

Deputatul socialist, Vasile Bolea, autorul proiectului de lege propune abrogarea aliniatului 2 din articolul 123 a Codului electoral, care prevede următoarele:

„Până la validarea mandatului, candidatul ales la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată”.

Potrivit lui Bolea, aceast articol încalcă prevederile Constituției referitor la libertatea asocierii.

„Până acum, toți președinții țării, înafară de domnul Timofti, promovau interesele partidelor din care veneau. De aceea am considerat că urmează să înregistrez așa o inițiativă, să discutăm în Parlament și să punem capăt speculațiilor. Înainte de validarea mandatului de președinte, candidatul să dea dovadă la Curtea Constituțională că și-a încetat calitatea de membru sau i-a fost supendată”, a precizat Vasile Bolea, în cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Sputnik.

La rândul său, membrul CEC, Andrei Volentir, crede că această prevedere ar putea fi respinsă de Curtea Constituțională.

„Curtea Constituțională a constat că președintele este o funcție de mediator între ramurile puterii și după asta Parlamentul a făcut modificarea. Deci, Legislativul trebuie să se expună ca să nu contravină practicii Curții Constituționale”, a spus Andrei Volentir, în cadrul aceleiași emisiuni menționată mai sus.

Amintim că, la alegerile prezidențiale din 2016, Igor Dodon, a fost obligat să renunțe la fotoliul de președinte al PSRM în favoarea celui de șef al statului.

Citește și: VIDEO // Ce spuneau Maia Sandu și Andrei Năstase despre o posibilă alianță cu Andrian Candu, exponentul lui Plahotniuc

loading...

Comments are closed.