Proiect de lege: Sancțiuni mai dure pentru construcțiile ilegale

Persoanele fizice sau juridice care vor admite încălcarea normelor în construcții vor fi sancționate mai dur. Un proiect de lege care prevede completarea Codului penal a fost examinat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” cu scopul de a combate executarea lucrărilor de construcție în lipsa sau cu încălcarea actelor permisive, a normativelor în construcție sau a legislației. De menționat că, în prezent, pentru anumite acțiuni sau inacțiuni ilegale în domeniul construcției nu sunt prevăzute sancțiuni contravenționale sau penale. Printre ele figurează depășirea regimului de înălțime, încălcarea aliniamentului stradal, depășirea indicilor de densitate normată a populației sau diminuarea distanței normative dintre construcții.

Respectiv, autorii inițiativei legislative propun introducerea unor prevederi noi în Codul penal, care presupun sancționarea încălcărilor în domeniul construcțiilor cu cinci sau mai multe nivele. Totodată, vor fi sancționate persoanele fizice sau juridice care vor admite încălcări atât la etapa de proiectare sau autorizare, cât și la etapa de construcție sau dare în exploatare. Astfel, persoanele fizice vor risca amendă de până la 67 500 de lei sau închisoare de până la cinci ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 000 de lei, cu sau fără privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Modificările legislative vor fi propuse spre examinare în plenul Parlamentului.

Total
0
Shares
Total
0
Share