Politică

Proiectul Fracțiunii Șor cu privire la modificarea procedurii de alegere a procurorului general

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” propune ca procurorul general să fie ales de către popor. Un proiect de hotărâre în acest sens, cu titlu de inițiativă legislativă, care prevede elaborarea proiectului de lege de modificare și completare a Constituției Republicii Moldova, a fost depus astăzi la Parlament, pentru înregistrare. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui Ulanov, inițiativa legislativă propusă reprezintă o soluție pentru asigurarea independenței reale a Procuraturii față de politic și responsabilitatea față de popor. 

„În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre necesitatea îmbunătățirii situației din domeniul Justiției și de a restabili încrederea cetățenilor în acest sector. În tot acest timp, s-au făcut mai multe reforme, revizuiri, completări ale mai multor legi, dar, cu regret, acestea nu și-au atins scopul. În pofida tuturor reformelor, Procuratura și alte instituții de drept rămân a fi un subiect de luptă interminabilă și de șantaj între partidele politice, care vor să utilizeze această instituție ca pe o bâtă pentru a lovi în oponenți și ca să fabrice dosare. Deseori, justiția se face la televizor, nu în instanțele de judecată. În consecință, imaginea și independența acestei instituții au fost grav afectate și știrbite, fapt ce pune în pericol întreaga societate și statul de drept în Republica Moldova. Cât despre încrederea societății în această instituție, nu-i vorbă”, a declarat Ulanov.

Fracțiunea Partidului „ȘOR” consideră că pentru a restabili încrederea oamenilor în actul de justiție, se impun acțiuni decisive. Printre măsurile care vor asigura responsabilitatea și independența procurorului general sunt cele ce țin de modalitatea de accedere în funcție, fie prin numire, fie prin alegerea în acest post.

„Până nu demult, procurorul general a fost ales de Parlament, fără concurs. În prezent, acesta se alege prin concurs, de către Consiliul Superior al Procurorilor și se numește de președintele țării. Ce a fost, am văzut. Din păcate, niciuna dintre modalitățile aplicate nu a rezolvat cea mai importantă problemă – asigurarea independenței reale a Procuraturii față de politic și responsabilitatea față de popor. Așadar, Fracțiunea Partidului „ȘOR” vine cu o soluție în acest sens. Astăzi, înregistrăm la Parlament, cu titlu de inițiativă legislativă, un proiect de hotărâre privind elaborarea proiectului de lege de modificare și completare a Constituției Republicii Moldova, prin care propunem ca procurorul general să fie ales de către popor”, a adăugat Denis Ulanov.

Deputatului Partidului „ȘOR” a făcut referire la articolul 1 din Constituție, potrivit căruia Republica Moldova este un stat democratic, iar puterea este în mâinile poporului. Atât timp cât, potrivit Legii Supreme a țării, poporul este deținătorul suprem al suveranității naționale, anume poporul este în drept să participe direct la fortificarea independenței și responsabilității autorității judecătorești, inclusiv al Procuraturii, mai consideră deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”.

„În prezent, funcția de procuror general se află sub influența politicului. Unul dintre cele mai disputate proiecte în prezent este cel privind modificarea Legii cu privire la Procuratură, elaborat de majoritatea parlamentară. Documentul prevede crearea unor mecanisme de evaluare a procurorului general și instituirea răspunderii disciplinare, care permit eliberarea din funcție a acestuia. Asta în timp ce autoritatea judecătorească, inclusiv Procuratura, trebuie să se bazeze pe încrederea cetățenilor în independența, integritatea și imparțialitatea acestora. Mai mult, independența Procuraturii este o condiție esențială pentru existența statului de drept și o garanție fundamentală al unui proces echitabil. Procurorul general niciodată nu va putea fi eficient, independent și dedicat serviciului public, dacă va fi permanent presat de politic”, a mai spus Ulanov.

Întrucât revizuirea Constituției poate fi inițiată de cel puțin o treime de deputați, adică de 34 de parlamentari, fracțiunea Partidului „ȘOR”, care numără șase deputați, propune crearea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii Supreme, astfel încât procurorul general să fie ales de către popor.

„Acest grup de lucru va prezenta Parlamentului, în termen de 60 de zile, inițiativa legislativă menționată. Grupul poate fi format din mai mulți specialiști și experți din diverse instituții și domenii, dar și din reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare, delegați conform principiului de proporționalitate. Sperăm că odată cu alegerea unui procuror de către popor se va pune capăt haosului din Justiție și se va restabili încrederea oamenilor în acest sector. De asemenea, ne exprimăm speranța că procurorul ales de popor va fi credibil, nu va executa ordine, nu le va lustrui imaginea unora și nu va încerca să-i distrugă pe cei incomozi. Facem apel la toți colegii din Parlament să susțină inițiativa fracțiunii Partidului „ȘOR, în cazul în care își doresc cu adevărat o justiţie independentă, eficientă şi responsabilă”, a conchis deputatul Denis Ulanov.

Partidul „ȘOR” s-a pronunțat, anterior, pentru numirea în funcția de procuror general a unei persoane din afara țării, independentă, altfel spus un procuror european, care, de asemenea, poate fi ales de către popor.

loading...

Comments are closed.