Politic

Promisiuni electorale: Ion Ceban promite reparația a 90 de școli și 80 de grădinițe, iar Andrei Năstase salarii mai mari pentru profesori

Pinterest LinkedIn Tumblr

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, promite reparația parțială sau totală a circa 80 de grădinițe și aproximativ 90 de școli. În programul său electoral, candidatul PSRM promite să păstreze adaosul salarial în mărime de 50% pentru personalul grădinițelor (bucătari, educatori, personal medical etc.), cel puțin până când Parlamentul și Guvernul vor schimba legislația pentru aceste categorii de angajați ai statului, transmite IPN.

În calitate de primar, Ion Ceban susține că va asigura frecventarea gratuită a grădinițelor pentru familiile cu doi sau mai mulți copii de vârstă preșcolară. Un alt punct inclus în program este înregistrarea la grădinițe  online, cu posibilitatea ca fiecare părinte să poată vedea locul în rând și data când va primi îndreptarea. Candidatul menționează că sarcina sa este să impună un control strict asupra înscrierii în grădinițe. Fiecare copil din raza grădiniței trebuie să aibă un loc în instituția preșcolară.

În programul electoral al candidatului PSRM se regăsește și un punct cu privire la susținerea copiilor talentați. Astfel, copiii talentați urmează să primească asistență municipală specială – premii pentru elevi și burse pentru studenți în cadrul programului „Tineretul este viitorul nostru”. Laboratoarele moderne și echipamentele sportive vor fi livrate școlilor prin intermediul acordurilor cu partenerii locali și străini.

Ion Ceban promite elaborarea programului municipal „Cartea electronică a elevului” și implementarea experimentală a acestuia în mai multe școli din oraș, cel puțin câte una în fiecare sector. Fiecare părinte va putea urmări frecvența (intrarea și ieșirea din școală), performanța academică (notele, temele, comentariile profesorilor), dar și va putea comunica cu profesorii pe orice subiect.

Pe segmentul Educație, candidatul mai propune crearea unui singur registru online al cercurilor și secțiilor sportive și centrelor de dezvoltare. Cei interesați vor putea căuta online o activitate, în baza unor parametri, cum ar fi: tipul de activitate, poziționarea geografică, vârstă și alți parametri.

La rândul său, candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase, promite că va majora fondul de salarii pentru cadrele didactice și managerii din învățământul preșcolar, primar și secundar cu 45 de milioane de lei, ajustat anual la rata inflației, începând cu anul 2019. În programul său electoral, candidatul PPPDA fixează creșterea investițiilor capitale în sistemul educațional și alocarea lor în funcție de prioritățile stabilite.

Printre priorități, Andrei Năstase menționează deschiderea de noi grădinițe și grupe pentru asigurarea fiecărui copil cu un loc la grădiniță. Candidatul spune că va determina agenții economici care construiesc cartiere rezidențiale noi să investească alături de Primărie în infrastructura educațională și va facilita inclusiv deschiderea de grădinițe private.

Un alt obiectiv inclus în programul electoral este simplificarea în continuare a procesului de înscriere la grădinițe, cu eliminarea normelor discreționare care oferă spații pentru abuzuri din partea funcționarilor. De asemenea, candidatul PPPDA promite instituirea unui minim de finanțare a educației din veniturile totale ale Primăriei, excluzând transferurile, de cel puțin 20%, începând cu bugetul pentru anul 2019.

Andrei Năstase susține că va lansa un program realist, dar ambițios de renovare a instituțiilor de învățământ și de dotare cu echipament modern a claselor, a terenurilor de sport etc. Un alt obiectiv menționat este asigurarea unui nivel de calitate comparabil pentru toate instituțiile de învățământ, în așa fel încât, indiferent de instituția unde își face studiile copilul, acesta să beneficieze de servicii similare.

Andrei Năstase mai menționează că urmează a fi întreprinse măsuri de creștere a reușitei școlare în școlile cu probleme, prin dotări suplimentare, creșterea motivației și retenția cadrelor didactice. De asemenea, urmează a fi consolidate capacitățile Direcției generale educație, tineret și sport în vederea realizării funcțiilor de bază ale acesteia, pentru a asigura accesul elevilor la educație de calitate și a rezolva problema abandonului școlar.

loading...

Comments are closed.