Politic

Propagandă prin „umor”? Cine stă în spatele ruşilor care au făcut o farsă Maiei Sandu?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deci umoriștii ruși, Вованом & Лексусом, au făcut o farsă președintelui Maia Sandu. O secvență video deja e virală pe canalele de Telegram rusești și pro-rusești din Moldova. Ideea principală pe care se insistă este că Maia Sandu ar fi spus că Moldova se pregătește de mobilizare militară. Ceea ce nu este chiar adevărat.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Eu am ascultat de câteva ori secvența cu pricina (sper că rușii vor publica materialul integral). Maia Sandu vorbește ceea ce a și spus de nenumărate ori în spațiul public:

  • Moldova trebuie să fie pregătită să primească un nou val uriaș de refugiați, dacă rușii vor ajunge în regiunea Odessa;
  • Armata Națională trebuie modernizată ca să fie capabilă să-și îndeplinească obligațiunile constituționale, iar în acest sens România și nu doar ne ajută;
  • Dacă Rusia va ataca Republica Moldova, va trebui să ne apărăm, chiar dacă avem o armată mică și resurse limitate.

Un șef de stat și comandantul suprem al armatei este obligat să vorbească despre securitatea statului și să se asigure că cetățenii țării se pot simți în siguranță în propria țară. Alta e că în 31 de ani armata a fost mereu pe ultimul loc, de acolo doar s-a furat, nimeni nu a răspuns pentru asta și situația a degradat. Acum că se încearcă să fie remediată situația, pentru societatea noastră ar fi un semnal de alarmă pentru că na, avem război alături. Însă, repet, acest subiect e unul ce țin direct de atribuțiile reale ale Maiei Sandu.

Alta e cum de echipa Maiei Sandu a permis ca șefului statului să-i fie întinsă o astfel de cursă? Cine este incompetentul cu pricina? Este doar incompetență sau sabotaj? Faptul că acești umoriști ruși, care la sigur au fost „ajutați” de FSB ca să realizeze acest episod, e ca și demonstrat. Or, tot ei recent i-au făcut o farsă similară președintelui Macron, prin 2017 lui Erdogan, iar în 2015 l-au avut ca țintă pe Timofti. Acum nu este însă doar umor, dar propagandă curată, pentru a induce frica și panica printre moldoveni.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

loading...

Comments are closed.