Alte știri

Propagandista Rusiei a fost numită consilier prezidențial în echipa Maiei Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Natalia Davidovici, ex-directorul postului TV7 al lui Chiril Lucinschi, acuzată în 2013 că a pus umărul la propaganda rusească pe teritoriul Republicii Moldova, a fost numită consilier prezidențial în echipa Maiei Sandu, informează Telegraph.md, cu referire la decretul oficial al șefului statului (vezi decretul pe presedinte.md).

Davidovici a fost jurnalist și director al postului de televiziune TV7, după care a activat și la postul Publika TV al oligarhului Vlad Plahotniuc.

În 2013, Natalia Davidovici a permis difuzarea la TV7 a pretinsului film documentar „Transnistria, avanpost rusesc”, o făcătură televizată din Rusia care a tulburat opinia publică și politică de la Chișinău.

Pentru difuzarea filmului propagandistic, postul condus de Natalia Davidovici a fost sancționat de către CCA.

Potrivit Infotag, membrul CCA, Dinu Ciocan, a menţionat în cadrul şedinţei că „difuzarea documentarului are un caracter propagandist şi urmăreşte scopul de a manipula şi denigra imaginea Republicii Moldova, pornind chiar şi de la titlul documentarului”.

„Filmul cuprinde schiţe cu privire la viaţa autoproclamatei RMN. Prin intermediul acestui film Transnistria este prezentată drept un stat cu toate atributele caracteristice unei ţări. De asemenea, documentarul povesteşte unilateral despre războiul de pe Nistru, unde Moldova apare în postura de ocupant, iar generalul Lebedev ca salvator al teritoriului din stânga Nistrului. Totodată, este prezentată unilateral şi informaţia despre blocada economică şi transport, unde, de vină sunt autorităţile din RM”, a spus Ciocan.

Potrivit lui, conţinutul filmului a atestat derogări de la art. 10 al Codul Audiovizualului, conform căruia radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure obiectivitatea informării consumatorului de programe favorizând libera formare a opiniei. Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a menţionat că s-a simţit ofensat atunci când a auzit în documentar că „soldaţii moldoveni au atacat regiunea transnistreană”.

„În film se spune că în Moldova era totul bine, iar în Transnistria au murit sute de oameni. Este o formă crasă de manipulare şi minciună. S-a arătat doar un punct de vedere. Minciuna nu trebuie promovată”, a spus Pocaznoi, precizând că „acest film atentează la integritatea teritorială a ţării”.

În replică, directorul TV7, Natalia Davidovici, a declarat că emisiunea este un proiect de autor, iar administraţia postului nu are dreptul că cenzureze materialele difuzate de NTV.

„Noi nu am avut motive pentru a refuza difuzarea acestui film. Totodată, noi nu putem da aprecieri, ele pot fi făcute doar de telespectatori. Da, acesta este punctul de vedere al autorilor filmului, iar cetăţenii de pe malul drept al Nistrului au dreptul să-l cunoască”, a afirmat Natalia Davidovici, precizând că „jurnaliştilor li se cere să renunţe la dreptul lor de a-şi expune punctul de vedere”.

Directorul postului considera că denumirea filmului nu reprezintă un atentat la integritatea teritorială a R.Moldova. Totodată, Davidovici a menţionat că era dispusă să răspundă pentru programele realizate de TV7, inclusiv cele care se referă la Transnistria. În ceea ce priveşte îndemnul CCA de a solicita implicarea procuraturii sau a altor instituţii în acest caz, Davidovici a menţionat că „astfel de acţiuni vor fi calificate de TV7 drept presiuni dure cu scopul de a distruge una din puţinele platforme, unde reprezentanţii tuturor forţelor politice au posibilitate să-şi expună punctul de vedere”.

Duminică, pe 22 decembrie 2013, la o oră de maximă audienţă, postul TV7 a retransmis documentarul „Transnistria: avanpost rusesc”, care punea în lumină negativă evenimentele de la Chişinău, dar relatează că regiunea transnistreană ar fi rezistat tuturor presiunilor doar cu ajutorul Rusiei.

loading...

Comments are closed.