Alte știri

Propunere inedită: Transportul public să fie gratuit

Pinterest LinkedIn Tumblr

Propunere incredibilă pentru unul dintre cele mai mari oraşe din România. Un proiect inedit, de transport public gratuit, pe model european, este propus spre adoptare. Iniţiatorii motivează documentul prin beneficii importante, cum ar fi reducerea poluării şi fluidizarea traficului.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

PNL doreşte ca transport public să fie gratis la Iaşi. Liberalii ieşeni propun transport public gratuit la Iaşi, pe modelul unora dintre oraşele europene, motivând că în acest fel s-ar reduce poluarea, iar traficul rutier ar devenit mai fluent, întrucât oamenii ar folosi mijloacele de transport în locul maşinilor personale.

Liderul filialei municipale PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că transportul public în Iaşi ar trebui să fie gratuit pentru toţi locuitorii oraşului, explicând că acest lucru se întâmplă deja în câteva oraşe europene.

În acest moment în Iaşi avem un transport public care costă anual 32 de milioane de euro. Din această sumă, primăria subvenţionează transportul public cu 20 milioane de euro. Cu toate astea, transportul public nu a devenit alternativă la maşina personală. În continuare ieşenii preferă să folosească maşinile proprii pentru că transportul public nu este deloc atractiv. Vin cu o soluţie care prinde deja contur în întreaga Uniune Europeană”, a spus deputatul Marius Bodea.

Potrivit lui Bodea, în paralel cu gratuitatea pe transportul în comun, municipalitatea trebuie să investească masiv în aducerea de mijloace de transport noi la Iaşi, respectiv autobuze electrice şI troleibuze.

„Un exemplu este cel al Tallinn-ului, capitala Estoniei, care a adoptat această măsură cu gratuitatea încă din 2013. Oraşul nu doar că nu mai este unul dintre cele mai poluate din Europa, dar şi economiseşte bani, pentru că transportul are alocat acolo doar 12 milioane de euro. Astfel, au realizat ce îşi doreau, adică trafic fluid, pentru că locuitorii folosesc mijloacele de transport. Acest proiect de transport public gratuit aduce peste ani profit suplimentar la bugetul local de 20 milioane de euro de la cei care şi-au stabilit rezidenţa fiscală acolo, pentru că au considerat oraşul atractiv”, a mai spus deputatul Marius Bodea.

El adaugă că măsura gratuităţii pe transport poate părea îndrăzneaţă, dar „este absolut necesară într-un oraş toxic şi supraaglomerat”.

Citește și: Românca suspectată de infectare cu coronavirus, scăpată cu targa de către paramedici

loading...

Comments are closed.