Alte știri

Proteste în Sudan: Aliatul lui Putin, învinuit de genocid a fost înlăturat de la funcția de președinte

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Sudanului, Omar al-Bashir, care conduce statul african de peste 30 de ani, a anunțat astăzi că se retrage din funcția pe care o deținea. Acest lucru s-a întâmplat în urma protestelor populare și a presiunilor din partea militarilor.

După cum comunică reprezentanții președinției, în momentul de față, se discută crearea unui aparat prezidențial provizoriu, transmite Reuters.

La rândul său, canalul Al Arabia transmite că armata sudaneză a anunțat crearea unui consiliu provizoriu, în frunte cu prim-vicepreședintele și ministrul apărării. Militarii au blocat principalele drumuri care duc spre Khartum, pentru a nu-i permite președintelui să fugă din țară. Au avut loc totodată, un șir de arestări printre oamenii de rang înalt.

Ministerul Apărării a venit cu un anunț către popor „El a căzut, noi am câștigat”. Reacția SUA nu s-a lăsat așteptată. Aceștia au îndemnat comunitatea internațională să respecte dreptul la proteste civile a poporului sudanez. În ultima săptămână, în cadrul protestelor, au murit câteva zeci de oameni. Însuși mișcările de protest au început anul trecut, după înrăutățirea bruscă a situației economice.

Omar Bashir, oficial conduce țara din anul 1993, deși se afla de facto la cârmă încă din 1989. În 2009, el a fost învinuit de un tribunal internațional de genocid și crime împotriva umanități. S-a stabilit că oamenii lui Bashir omorau, violau și terorizau sute de mii de oameni din Darfur, în urma începerii unui conflict între guvern și separatiști în anul 2003.

Președintele Comitetului Federal în domeniul internațional de la Kremlin, Constantin Cosacev a declarat că în Sudan a avut loc o lovitură de stat. Vladimir Putin este singurul aliat al lui Bashir. Ultimul, la rândul său, este singurul șef de stat care în ziua de azi are ordin de arest, dar continuă să fie la cârma unei țări. În noiembrie 2017, Putin l-a primit pe președintele Sudanului la reședința sa din Soci, Bashir în cadrul acelei întâlniri l-a rugat pe Putin să îl apere de imixtiunea americanilor.

În ianuarie curent, opoziționarii din Sudan au învinuit mercenarii ruși din grupul „Vagner” de faptul că îl ajută pe Bashir să lupte cu protestatarii. Se spunea că rușii ofereau lecții militarilor locali de tehnici militare.

loading...

Comments are closed.