Proteste violente în Rusia, după condamnarea unui activist pentru drepturile omului

Poliția rusă a lansat gaze lacrimogene și a lovit protestatarii cu bastoanele miercuri în Bașkortostan, după ce un activist pentru drepturile omului a fost condamnat la patru ani într-o colonie penală. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat că susținătorii lui Fail Alsynov se ciocnesc cu poliția – unii aruncând bulgări de zăpadă – lângă terenul din orașul Baymak, scrie BBC.

Alsynov a fost închis pentru incitarea la ură etnică, acuzație respinsă de acesta.

Protestele mari în Rusia sunt extrem de rare din cauza riscului de arestare.

Unele rapoarte constată că sunt câteva mii de oameni la demonstrație, care se desfășoară de câteva zile la temperaturi de aproximativ -20C, și există rapoarte despre mai mulți răniți.

Protestatarii își manifestă susținerea pentru Alsynov, iar potrivit unor informații unii au încercat să blocheze intrarea în instanță după anunțarea sentinței.

Au fost lansate gaze lacrimogene, iar protestatarii au fost văzuți aruncând bulgări de zăpadă în rândurile poliției în spatele scuturilor anti-revolte.

Activistul este acuzat că a insultat migranții la o demonstrație împotriva planurilor de a extrage aur. Acesta i-a fi numit pe asiaticii centrali și caucazieni, care alcătuiesc cea mai mare parte a populației migrante a Rusiei, „oameni de culoare”.

El insistă că sintagma pe care a folosit-o în limba bașkir înseamnă „oameni săraci” și au fost traduse greșit în rusă. El intenționează să conteste sentința. De asemenea, Alsynov a criticat în trecut mobilizarea militară din regiune drept „genocid” al poporului Bashkir, o rasă turcească strâns legată de tătari care locuiește în sudul munților Urali.

Au existat afirmații că un număr mare de minorități etnice din Rusia sunt trimise să lupte în Ucraina.

Alsynov a fost un lider al Bashkort, o mișcare de bază înființată pentru a păstra identitatea etnică a bașkirilor, care a fost interzisă în 2020, fiind „extremist”.

Total
0
Shares
Total
0
Share