Externe

Protestele continuă în Bulgaria pentru a șaptea zi la rând. Mii de oameni au cerut demisia Guvernului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mii de bulgari au protestat pe străzile din Sofia, pentru a şaptea zi consecutivă, ca să ceară demisia guvernului. Premierul Boiko Borissov este acuzat de corupţie, în urma unui scandal pornit de la o plajă trecută în mod ilegal în proprietatea unui politician.

Chiar preşedintele Bulgariei a cerut demisia premierului, dar s-a trezit cu o percheziţie în birourile consilierilor săi, din ordinul Procuraturii.

Guvernul de la Sofia este la grea încercare după numeroase acuzaţii de corupţie. Parlamentarii bulgari urmează să se exprime prin vot lunea viitoare în cazul unei moţiuni de cenzură la adresa cabinetului condus de Boiko Borissov. Este a cincea moţiune de cenzură cu care se confruntă premierul bulgar, de la revenirea sa la putere, în urmă cu trei ani. Pe lângă presiunile politice, se intensifică şi cele ale străzii.

Protestatar: “Cerinţele noastre sunt îndreptăţite şi ştim de ce vrem demisia lui Borissov: pentru că este o ruşine. Întregul guvern este implicat în sistemul de corupţie, ceea ce este evident. Nu mai suportăm acest lucru. Nu mai răbdăm să auzim tot timpul că nu sunt bani pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru pensionari.”

Bulgarii sunt nemulţumiţi de ceea ce ei numesc o serie de abuzuri ale actualei guvernări. Premierul îl acuză însă pe preşedintele ţării că îi instigă la revoltă şi că vrea să obţină capital politic din aceste proteste.

Protestatar: “Trei miniştri au demisionat deja, iar acesta este primul pas, chiar dacă e unul mic, dar scopul principal al protestului este demisia întregului guvern. Cât timp Boyko Metodiev Borissov este prim-ministru, nu cred că această ţară îşi va reveni. Sunt aici să protestez, în principal, faţă de corupţia din sistemul judiciar. Sunt multe cazuri în care judecătorii semnează documente care nu au nici o legătură cu realitatea.”

Primul guvern al lui Boiko Borissov, aflat la putere din 2009, a fost nevoit să demisioneze din funcţie în februarie 2013, tot în urma unor proteste de stradă în Sofia şi alte 35 de oraşe din Bulgăria. La vremea respectivă, oamenii au fost nemulţumiţi de creşterea uriaşă a facturii la energie electrică, în plină iarnă.

loading...

Comments are closed.