PSRM-ul lui Igor Dodon și PAS-ul Maiei Sandu au bătut palma. Ce înțelegere au făcut în privința Nataliei Gavrilița

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și cea a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au avut joi o discuție despre modul în care se vor comporta atunci când candidata desemnată pentru funcția de prim-ministru, Natalia Gavriliță, va merge în Parlament să ceară vot de încredere. Președintele interimar al PAS, Igor Grosu, susține că socialiștii au dat asigurări că nu vor vota echipa guvernamentală în cele două tentative, însă, acesta se declară reticent și așteaptă ca exercițiul să fie consumat.

În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, președintele interimar al PAS, Igor Grosu, a declarat că formațiunea a avut o întrevedere cu socialiștii, care au dat asigurări că nu vor vota, în două tentative, echipa guvernamentală cu care va merge la Parlament Natalia Gavrilița.

Astăzi am avut consultări cu PSRM. Socialiștii ne-au invitat la consultări. Ei au reiterat cele spuse de liderul lor în cadrul unei emisiuni. Eu le-am spus foarte clar că vrem să vedem evenimentul consumat, deoarece nu avem motive de încredere și de optimist. În scurta noastră experiență de a interacționa cu ei, la diferite etape au avut comportament diametral opus. Iată de ce de la vorbe până la acțiuni concrete încă mai este timp. Dacă ar fi acceptat declarația noastră și ar fi făcut public acel angajament, cumva era și un angajament moral”, a spus Grosu.

Politicianul susține că vrea să se asigure că evenimentul este consumat, prin faptul că socialiștii fie nu se prezintă la ședințele Parlamentului, atunci când Gavrilița va merge să ceară vot de încredere, fie nu votează Guvernul.

Totuși, Grosu admite că socialiștii ar putea vota echipa propusă se Gavrilița.

Admit orice, motiv pentru care suntem gata pentru ambele scenarii. Scenariul pe care noi îl dorim, adică alegeri anticipate cât mai repede, cu o dată între sfârșitului lunii mai – începutul lunii iunie sau, în cazul în care ei trișează, Cabinetul de miniștri să purceadă imediat la exercitarea atribuțiilor funcționale. Domnul Dodon, după cum am văzut anterior, își poate schimba opinia, așa că vrem ca cele două tentative să fie consumate”, a spus parlamentarul.

Grosu declară că socialiștii au dat asigurări că nu vor vota Guvernul în ambele tentative și că își doresc alegeri parlamentare anticipate la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie.

Ex-președintele R. Moldova Igor Dodon a declarat miercuri, 3 februarie, în cadrul unei emisiuni de la TV8 că PSRM nu va acorda vot de încredere candidatei propuse pentru funcția de prim-ministră, Natalia Gavrilița.

În context, liderul socialiștilor a declarat că „nu există nicio șansă” ca deputații socialiști să voteze în plenul Parlamentului un eventual Guvern condus de Gavrilița. Potrivit lui, în martie, va fi semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.

Eu cred că deputații PSRM nu trebuie să voteze candidatul la funcția de prim-ministru. Poziția mea este că nu trebuie votat acest Guvern. Eu voi recomanda colegilor să nu votăm Guverne în această perioada și să mergem consecvent la alegeri parlamentare anticipate. Fracțiunea PSRM va participa la ședința Parlamentului, va discuta cu candidatul, va vedea programul, membrii Guvernului, vor da întrebări, dar PSRM consider că nu trebuie să voteze acest Guvern și nu vor vota acest Guvern (…) Țara va merge la anticipate”, a declarat liderul PSRM.

Dodon a mai spus că „nu crede” că cineva dintre colegii lui de partid din Parlament nu va ține cont de părerea lui în legătură cu neacordarea votului pentru candidatul propus pentru funcția de prim-ministru.

La 27 ianuarie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a înaintat candidatura Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministră.

Anterior, Natalia Gavrilița a ocupat funcția de ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Natalia Gavrilița este directoarea generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. În 2013-2015, a fost angajată la Chișinău, la Ministerul Educației, fiind secretară de stat și șefă a Cabinetului. În 2009-2013, a activat la Oxford Policy Management ca manager de portofoliu și consultant superior. Înainte de asta a fost angajată în Guvern, șefă a departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor. În 2007-2008, a lucrat la Ministerul Economiei și Comerțului, în calitate de șefă a departamentului pentru politici și dezvoltare macroeconomică. Până a ajunge în Guvern, a activat la mai multe instituții din străinătate.

sursa: ZdG.md

Citește și: Igor Dodon: „La inițiativa PSRM, pentru implementarea mai multor proiecte de infrastructură în Căușeni vor fi alocate peste 9 milioane de lei”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share