PSRM va opta pentru asigurarea principiului separării și interacțiunii puterilor în stat, mizând pe sistemul de control și echilibru

PSRM va opta pentru asigurarea principiului separării și interacțiunii puterilor în stat, mizând pe sistemul de control și echilibru. Membrul Comitetului Executiv, Maxim Lebedinschi, a declarat, în cadrul unui briefing, că formațiunea sa pledează pentru edificarea statului de drept, lupta cu corupția, asigurarea unei reforme veritabile a sistemului justiției, pentru independența judecătorilor și procurorilor precum și depolitizarea Curții Constituționale.

”Avem drept scop stabilirea, promovarea și asigurarea cadrului normativ la nivel constituțional și legal a principiilor clare referitoare la independența și autonomia sistemului justiției în ansamblu, inclusiv a judecătorilor și procurorilor, precum și a membrilor organelor de autoadministrare în domeniul justiției, astfel asigurând aplicarea standardelor Consiliului Europei”, a spus socialistul.

Potrivit lui Lebedinschi, PSRM consideră necesară evaluarea obligatorie a judecătorilor și procurorilor în baza criteriilor de profesionalism și integritate pentru a spori eficiența activității acestora în domeniul protecției drepturilor și libertăților omului, fără a persecuta acești subiecți.

”Persecutarea pe criterii subiective sau politice va duce la deraparea de la principiile de independență și legalitate în luarea deciziilor”, a menționat juristul.

De asemenea, Partidul Socialiștilor va insista pe excluderea influenței politicului asupra Curții Constituționale și va semnaliza orice încercare a Înaltei Curți de a utiliza duble standarde în activitatea de control constituțional.

Total
0
Shares
Total
0
Share