Alte știri

Purtatul măştii, obligatoriu în spaţiile publice deschise din Chişinău. Precizările autorităţilor municipale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Purtatul măştii, inclusiv în spaţiile publice deschise, este o măsură obligatorie în municipiul Chişinău. Autorităţile îndeamnă populaţia să fie responsabilă. Contactat de IPN, secretarul interimar al Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chişinău, Boris Gîlca, a spus că organele de forţă vor monitoriza respectarea măsurii şi, după caz, persoanele fără mască vor fi atenţionate sau li se vor aplica amenzi.

Dispoziţia Comisiei a intrat în vigoare la momentul emiteri, 20 noiembrie. Boris Gîlca speră ca oamenii vor fi solidari şi vor respecta reguli simple care pot salva vieţi.

Secretarul interimar al Comisiei a mai spus că hotărârea nu specifică dacă şi copiii trebuie să poarte mască, urmând ca specialiştii în sănătate publică să facă precizări pe acest subiect. Cert este că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă purtatul măştilor şi copiilor, de la 5 ani. În opinia sa, purtatul măştii de către copil depinde şi de decizia părinţilor, care trebuie să educe cu propriul exemplu.

Faptul că multă lume nu s-a conformat şi astăzi nu toţi poartă masca în spaţii deschise „este o iresponsabilitate”, consideră Boris Gîlca. Potrivit lui, purtarea măştilor de către toată populaţia, în China şi Coreea de Sud, a dus la diminuarea şi eliminarea completă a pandemiei COVID-19.

„Masca devine un atribut indispensabil al vieţii noaste, ca şi haina de pe corp, ca şi mănuşile iarna, ca să protejăm mâinile. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Ca să ne protejăm pe noi, pe cei dragi, nu numai de infecţie, dar de multe ori şi de decese, noi trebuie să purtăm mască”, a adăugat el.

Deocamdată, regula care obligă purtatul măştilor şi în spaţii publice deschise se aplică doar pe teritoriul municipiului Chişinău.

CEC a aprobat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale

loading...

Comments are closed.