Politic

Raportul Comisiei de anchetă: Veaceslav Platon a virat 2 000 000 de dolari către Open Dialog!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune din partea Fundaţiei „Open Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice și-a definitivat lucrările și va propune Parlamentului un raport cu mai multe recomandări.

Preşedintele comisiei de anchetă, deputatul Igor Vremea, s-a referit la faptul că liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, au refuzat să se prezinte în fața Comisiei.

„Unii invitaţi ai Comisiei au preferat să nu se prezinte la audieri. Au preferat să facă unele declaraţii publice, inclusiv în privinţa comisiei de anchetă. Împreună cu colegii din comisia de anchetă am decis să venim cu o parte dintre întrebările pe care urma să le discutăm și care au rămas, din păcate, fără răspuns. Totodată, vreau să vedeţi cât de important era ca dumnealor să se prezinte la comisie şi să răspundă la aceste întrebări, inclusiv acele conexiuni care le-au avut sau le au cu Fundaţia „Open Dialog””, a declarat Vremea, în cadrul unei conferințe de presă.

Din întrebările care urmau fi puse Maiei Sandu și lui Andrei Năstase reiese că controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi finanțat ONG-ul Ludmilei Kozlowska cu cel puțin 2 milioane de dolari. De asemenea, se afirmă că această fundație ar desfășura un război hibrid împotriva R. Moldova. Mai mult, cei 2 milioane de dolari alocați de Platon fundației ar proveni din „Spălătoria Rusească”, dar și de pe urma furtului din sistemul financiar-bancar al R. Moldova.

comisia de ancheta, circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, a Fundației ”Open Dialog” , începe audierile în această săptămână, andrian candu, maia sandu, ludmila kozlovska, pas, andrei nastase, muktar ablyazov, vecesalv platon, miliardomatul, laundromatul, armanet in donbas, osce,

Mai jos sunt câteva întrebări ale Comisei care trebuiau adresate lui Năstase și Maia Sandu, însă aceștia au refuzat să se prezinte la audieri:

-Stimată(e) doamnă (domn), dna Ludmila Kozlowska, cetățean al Ucrainei, rezident al orașului Sevastopol, din regiunea Crimeea, anexată de Rusia, președinte al organizației străine înregistrate în Polonia „Otwarty Dialog”, activează începând cu luna iulie 2016 în R. Moldova și în străinătate împotriva statului nostru și respectiv în interesul cetățeanului Federației Ruse Veaceslav Platon, exponent al serviciilor de spionaj ale Rusiei, care desfășoară un război hibrid împotriva R. Moldova. Aceste acțiuni împotriva statului nostru sunt parte componentă a războiul purtat de serviciile speciale rusești la nivel regional, cum ar fi operațiunea „Shatun” desfășurată împotriva Ucrainei, implicarea prin atacuri hibride propagandistice, cibernetice și de altă natură în afacerile interne ale Poloniei, Serbiei, Croației, Greciei, Macedoniei, Franței, Germaniei. etc și chiar implicarea în procesele electorale din SUA. Dvs. v-ați înrolat în calitate de instrument de război hibrid al serviciilor speciale rusești în mod conștient, sau inconștient?

-Cunoșteați sau nu, că Ludmila Kozlowska și ONG-ul său au primit de la două companii care aparțin cetățeanului Veaceslav Platon, exponent al serviciilor speciale ale Federației Ruse, peste 2 milioane de dolari americani, fapt confirmat Comisiei de instituțiile de resort ale R. Moldova, stabilit în comun cu serviciile speciale Occidentale și examinat în prezent sub aspect penal?

-La prima întâlnire cu dna Kozlowska, înainte de a vă etala împreună la diverse evenimente publice, dvs. cunoșteați faptele enunțate supra, inclusiv informațiile din presa poloneză, despre finanțarea dubioasă a fundației numitei doamne, implicit din afacerile din Federația Rusă administrate de fratele său, de aprovizionare a flotei militare ruse, aflate sub controlul serviciilor speciale ale Rusiei? Când exact și în ce împrejurări ați făcut cunoștință cu dumneaei? Cine și în ce împrejurări exacte a intermediat primul contact între dvs. și respectiva doamnă? Este vorba despre avocata Ana Ursachi, Victor și Viorel Țopa, Vlad Filat, sau alți oameni implicați în atacul la sistemul financiar-bancar al R. Moldova, din anturajul lui Veaceslav Platon? Îl cunoașteți pe cetățeanul Vitalie Burlacu? V-ați întâlnit vreodată cu el, sau ați avut contacte prin alte metode cu numitul?

-Dvs. cunoșteați sau nu, la momentul acceptării și recepționării acelor finanțări, că acestea provin din banii primiți de Ludmila Kolowska și ONG-ul ei de la companiile lui Veaceslav Platon, care provin din Laundromatul Rusesc și parțial din banii furați din sistemul financiar-bancar al R. Moldova? Dvs. cunoșteați sau nu, că din acei bani au fost finanțate activitățile Ludmilei Kozlowska și ale ONG-ului „Open Dialog” legate de R. Moldova, la care ați participat și dvs? Respectiv, dvs, politician cu viziuni declarat proeuropene, conștientizați la acel moment că beneficiați de banii murdari rusești spălați de Veaceslav Platon în Spălătoria Rusească, dar și de banii furați din sistemul financiar-bancar al R. Moldova?

-Cunoșteați sau nu, în momentul acceptării și recepționării finanțării, că activitatea dnei Kozlowska și a ONG-ului ei, în care ați fost atras(ă) și dvs, este îndreptată împotriva Ucrainei și R. Moldova, respectiv în beneficiul cetățeanului Veaceslav Platon, exponent al serviciilor speciale rusești? Dvs. cunoșteați sau nu, că activitatea respectivei doamne și a organizației acesteia includeau implicit asigurarea logistică și finanțarea avocaților cetățeanului Platon, finanțarea diferitor activități și deplasări ale membrilor familiei acestuia și apropiaților săi și era îndreptată împotriva instituțiilor statului R. Moldova, în calitate de pedeapsă pentru reținerea, arestul și ulterior condamnarea lui Platon pentru crime comise împotriva sistemului financiar-bancar și a securității economice a R. Moldova?

Amintim că miercuri, 14 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție a menținut sentința lui Veceslav Platon de 18 ani de închisoare pentru fraude bancare. Conform ultimului interviu dat de Gofman, anume Platon este cel care a coordondat furtul miliardului din BEM în 2014, cu ajutorul lui Filat și Shor.

loading...

Comments are closed.