Alte știri

Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru 2019, aprobat de Guvern

Pinterest LinkedIn Tumblr

Directorul general al CNAM, Valentina Buliga, a prezentat în cadrul şedinţei de astăzi, 20 iulie, a Guvernului raportul privind executarea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2019.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit documentului, aprobat de Executiv, în fondurile AOAM au fost acumulate venituri în sumă de peste 7 miliarde 636 de milioane de lei, în creştere cu 11% faţă de anul precedent.

În acelaşi timp, cheltuielile din fondurile AOAM au constituit aproape 7 miliarde 490 de milioane lei, cu 11,6% mai mult în comparație cu suma executată în 2018. Din totalul cheltuielilor, cea mai mare parte (98%) a fost utilizată pentru achitarea serviciilor medicale curente. În acest scop au fost direcţionate cca 7 miliarde 334 milioane de lei, în creştere cu 11,3% faţă de 2018. La fel ca şi în anii precedenţi, s-a menţinut tendinţa de alocare a mijloacelor financiare pentru asistenţa medicală spitalicească şi cea primară.

În 2019 a crescut accesul la unele servicii de sănătate în cadrul programelor speciale. Menționăm creșterea numărului de operații de cataractă acoperite financiar din fondurile AOAM, care în anul 2019 a depășit 5 000 de cazuri tratate, cu peste 1 300 de operații mai mult față de anul precedent. De asemenea, s-a majorat și numărului operațiilor de protezare realizate din contul AOAM. Pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate peste 2 700 de cazuri tratate, în cadrul programului de protezare a articulațiilor mari. Mai mulți pacienți au beneficiat anul trecut și de intervenţii chirurgicale pe cord – peste 6500 de persoane, în creştere cu peste 800 comparativ cu 2018.

În 2019, CNAM a finanţat în premieră cazurile tratate în cadrul a două programe speciale noi – „Corecţia anatomică a coloanei vertebrale şi a cutiei toracice la copii” şi „Neuroradiologia intervenţională”. Volumul de mijloace financiare alocate pentru operaţiile respective a depăşit un milion de lei.

Din fondul de dezvoltare au fost efectuate cheltuieli în sumă de peste 55 de milioane de lei, cea mai mare parte a acestora fiind direcționată pentru dotarea instituţiilor medicale publice cu utilaj şi dispozitive medicale, iar a serviciului de asistenţă medicală urgentă prespitalicească – cu echipamente de telecomunicaţii. În comparaţie cu anul 2018, cheltuielile respective s-au majorat cu 45%.

Alocările din fondul măsurilor de profilaxie au constituit aproape 22 de milioane de lei, dublu faţă de suma valorificată în anul 2018. Aceste mijloace au fost alocate pentru realizarea activităţilor de profilaxie şi prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, procurarea vaccinurilor, efectuarea examinărilor profilactice în cadrul proiectului „Un doctor pentru tine”, precum şi desfăşurarea acţiunilor de promovare a modului sănătos de viaţă.

Raportul privind executarea fondurilor AOAM urmează a fi aprobat şi de Legislativ.

Citește și: CNAM solicită beneficiarilor de AOAM să folosească instrumentele online de plată

loading...

Comments are closed.