Alte știri

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE // CC nu este în drept să examineze anularea mandatului Domnicăi MANOLE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională nu este în drept să examineze hotărârile individuale ale Parlamentului privind anularea mandatului Domnicăi MANOLE și numirea lui Boris LUPAȘCU în funcția de judecător constituțional, a anunțat Vasile BOLEA, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, citând o decizie de inadmisibilitate din noiembrie 2019, semnată de Liuba ȘOVA.

Potrivit deciziei CC nr. 126 din 28 noiembrie 2019 (vezi aici), semnată de către judecătorul Liuba Șova, Curtea nu mai deține competențe juridice privind examinarea actelor cu caracter individual. Prin urmare, Curtea nu este în drept să examineze hotărârea parlamentară prin care a fost anulat mandatul de judecător al Domnicăi MANOLE, precum nici hotărârea de numire a noului judecător constituțional.

Controlul legalității hotărârilor Parlamentului care nu constituie acte exclusiv politice ține de competența instanțelor de contencios administrativ, așa cum se poate deduce din articolul 190 alin. (1) al Codului administrativ, care a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2019. Odată cu intrarea în vigoare a Codului administrativ, a fost abrogată Legea contenciosului administrativ, care prevedea, la articolul 4 lit. a), că nu pot fi atacate în instanțele de contencios administrativ actele exclusiv politice și cele administrative cu caracter individual, emise de Parlament. Așadar, Codul administrativ nu a menținut interdicția contestării hotărârilor Parlamentului cu caracter individual în contenciosul administrativ.

Curtea Constituțională menționează că anterior a exercitat competența verificării constituționalității unor asemenea hotărâri ale Parlamentului cu caracter individual tocmai pentru că Legea contenciosului administrativ excludea orice remediu juridic de drept administrativ pentru funcționarii de rang infraconstituțional destituiți din funcția pe care o ocupau, în vederea protejării drepturilor lor, inclusiv a drepturilor lor fundamentale. Totuși, Curtea observă o evoluție a cadrului normativ relevant. Codul administrativ le oferă, actualmente, remedii juridice de drept administrativ funcționarilor destituiți din funcție printr-o hotărâre a Parlamentului care reprezintă un act administrativ cu caracter individual”, indică Curtea în decizia semnată de ȘOVA, prin care democratul Anatolie ZAGORODNÎI a fost revocat din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor – director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Din lipsă de competențe legale, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea similară situației privind anularea mandatului judecătorului constituțional Domnica MANOLE și numirea unui alt judecător la Curtea Constituțională.

Amintim că vineri, 23 aprilie 2021, deputații au adoptat, cu 53 de voturi, hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi MANOLE în funcția de judecător al Curții Constituționale. Hotărârea a intrat în vigoare și este executorie la data adoptării și poate fi contestată, în termen de 30 de zile, cu cerere prealabilă adresată Parlamentului Republicii Moldova.

În aceeași zi, Parlamentul a adoptat, cu 56 de voturi, în cadrul ședinței plenare de astăzi, Hotărârea privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Conform Hotărârii, Boris Lupașcu a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. Hotărârea a intrat în vigoare la data adoptării și poate fi contestată în instanța de judecată în termenul prevăzut de art. 209 din Codul administrativ.

Astfel, în seara zilei de vineri, judecătorul constituțional Liuba ȘOVA a emis decizia unilaterală prin care a suspendat ambele hotărâri parlamentare. Suspendarea urmează să fie suspusă examinării plenului CC, iar Domnica MANOLE nu poate participa la examinarea cauzelor.

loading...

Comments are closed.