Politic

Războiul compromatelor: Mesajele lui Usatîi publicate înainte să apară ”filmul” despre Plahotniuc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe două adrese de internet au fost publicate zeci de screnshot-uri ale unei pretinse corespondențe a lui Renato Usatîi. Discuțiile sunt purtate pe e-mail, dar și pe unele aplicații mobile cum ar fi viber sau whatsapp. Aceste discuții au fost publicate în ziua în care Usatîi anunța ca vă publica un documentar compromițător despre Vlad Plahotniuc. 

Azi dimineață, pe adresa mai multor redacții de știri a fost expediat un e-mail în care jurnaliștii sunt anunțați că ”după un atac cibernetic, conturile lui Renato Usatîi au fost sparte. Pe cele două adrese web (balabol.club, balabol.news) au fost publicate discuțiile acestuia cu mai mulți interlopi, dar și oameni publici de la Chișinău și Moscova. Discuțiile sunt captate de pe telefoanele care ar aparține lui Usatîi și colegilor sau partenerilor săi”, scrie deschide.md

Din corespondența, autenticitatea căreia nu a fost deocamdată confirmată, se înțelege că Usatîi vorbea cu apropiați de-ai săi despre înregistrările video ale Nataliei Morari cu Chiril Lucinschi, despre plățile pe care trebuie să le facă unor analiști și unor instituții de presă printre care Ziarul National, Unimedia și ZDG. În alte discuții, Usatîi ar vorbi cu Mark Takciuc despre anumite strategii de partid, una dintre ele fiind susținerea parțială a parcursului european și apropierea de Maia Sandu. Or, de exemplu cu Alexandr Petkov, unde cei doi discută despre faptul că PN trebuie să se țină aproape de Andrei Năstase și Maia Sandu și că acest lucru se face cu consimțământul lui Victor și Viorel Țopa.

În una dintre discuţiile care ar fi purtate pe „WatsApp” de Usatîi şi Petkov, primul dă două nume, „Volodia” şi „Beseda”. Cel mai probabil este vorba de un înalt demnitar din FSB pe nume Beseda şi subalternul acestuia cu prenumele Vladimir, curatori ai lui Usatîi. Usatîi se arată deranjat de modul în care Kremlinul tratează relaţiile Rusiei cu Moldova şi de faptul că preşedintele Igor Dodon este primit la Kremlin de preşedintele Putin, fapt care ar constitui un plus de imagine pentru Dodon, în detrimentul raitingului lui Usatîi.

De asemenea, Usatîi nu ezită să o numească şi pe Maia Sandu, liderul PAS, cu cuvinte necenzurate.

Într-o altă discuție pe e-mail, Usatîi ataşează la mesajul său către Boris Uşerovici două anexe : 1) « Dosarul spălare bani MICB » şi 2) « Comisia rogatorie 2 PG către PG FR (Platon) ». Ambele reprezintă scurgere ilegală de informaţii din dosarele instrumentate de Procuratura Generală de la Chişinău pe numele lui Veaceslav Platon.

După cum scriam mai sus, aceste discuții au fost publicate pe internet astăzi, când urma să apară și documentarul lui Usatîi despre Vlad Plahotniuc. Liderul PN a publicat și un teaser al acestui film.

loading...

Write A Comment