Reacția judecătorilor la declarațiile premierului Dorin Recean: ”O încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare și dezaprobare față de recentele declarații ale Prim-ministrului Dorin Recean, care au avut loc în cadrul ședinței de Guvern de pe data de 13 decembrie 2023.

”Declarațiile premierului Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina în contextul unei decizii a Curții de Apel, constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare.

Subliniem faptul că independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept. Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova solicită respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare. Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii.

În acest context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova va sesiza nu doar Ambasadele acreditate în Republica Moldova, dar și mass-media națională și internațională despre aceste încălcări grave, pentru a aduce la cunoștință comunității internaționale și publicului larg situația actuală și a solicita sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare.

În calitate de reprezentanți ai judecătorilor din Republica Moldova, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, scrie în comunicatul de presă al AJRM.

„Vă rog să reținem trei nume – Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Duduca Ina. Acest complet de judecată a decis să anuleze decizia CSE, prin care s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală în procesul electoral local din Republica Moldova. Aceste grupări criminale au fost finanțate și susținute pe față de Kremlin. Noi trebuie să înțelegem astfel, orice grup criminal poate veni în Moldova, poate face ce dorește, să corupă judecătorii, alegătorii, își bate joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să aplice instrumentele care sunt necesare pentru ca aceasta activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. De asta statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, este declarația premierului Dorin Recean, citat de presă.

Total
0
Shares
Total
0
Share