Politic

Reacția lui Igor Dodon nu s-a lăsat așteptată! Președintele acuză Parlamentul de rusofobie

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce un grup de deputați din fracțiunea parlamentară PDM, grupul Parlamentar Popular European și deputați neafiliați au înregistrat astăzi în Parlament un proiect de Declarație prin care condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova, astăzi legislativul a stabilit în mod repetat și clar atitudinea față de Hotărârea privind aprobarea declarației referitor la condamnarea atacurilor provenite din Federația Rusă și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova. Declarația, completată cu prevederi și amendamente a fost aprobată astăzi în unanimiate în Plen.

Ca dârz susținător al apropierii Republicii Moldova de Federația Rusă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a venit cu o reacție critică la adresa inițiativei grupului de parlamentari pro-europeni. Reacția sa a fost publicată pe pagina sa de Facebook.

Declarația de azi a Parlamentului reprezintă cel mai impulsiv mesaj anti-rusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani.

Azi, eurounioniștii din Parlament au întrecut pînă și retorica ostilă a frontiștilor ultranaționaliști de la începutul anilor 1990. Aceste provocări sistematice și intenționate au drept scop determinarea părții ruse de a veni cu un răspuns similar în adresa țării noastre.

Pe parcursul anului 2017, în pofida tuturor provocărilor continue inițiate de Partidul Democrat la adresa Federației Ruse, relațiile comerciale dintre state au avut o dinamică pozitivă. Au fost soluționate numeroase subiecte de interes bilateral. Pentru prima dată în istoria relațiilor noastre, cooperarea la nivel de instituții prezidențiale a avut o ascensiune fără precedent.

Însă nu se poate de forțat lucrurile la maximum. Știm din istoria recentă că asemenea mesaje radicale întotdeauna au dăunat țării. Știm că ele au dăunat și celor care le-au lansat.

A te plasa la extrema anti-rusească într-o țară cu o largă susținere pro-Rusia înseamnă un suicid politic și electoral. Partidele eurounionsite din fosta AIE, mai cu seamă PDM, inițiatorul declarației, au pășit azi pe această cale. Fie pentru a plăcea tot mai mult occidentalilor, fie în rezultatul frigurilor pre-electorale la care se dedau.

Sper foarte mult că declarația lor nechibzuită nu va afecta grav relațiile cu Rusia. Dar sper că le va afecta grav rezultatele electorale. Așa cum o merită. Pentru că cetățenii vor o guvernare echilibrată geopolitic, nu una care luptă cu dușmani imaginari.

Sînt sigur că aceste acțiuni provocatoare la adresa partenerului nostru din Est se vor termina la finele anului curent și atunci vom restabili integral parteneriatul strategic cu Federația Rusă.

Reiterez, că dialogul la nivelul instituțiilor, în primul rînd guvernamental și parlamentar, trebuie restabilit în cel mai scurt timp. Acest lucru este în interesul ambelor state.

Moldova trebuie să aibă relații bune atît cu Estul, cît și cu Vestul, doar așa vom putea să asigurăm o dezvoltare durabilă a țării.” a scris Igor Dodon. 

Amintim că Rusia de mai multe ori a pus presiuni atât verbale cât și materiale la adresa Republicii Moldova după ce a fost votată legea de securizare a spațiului informațional al țarii noastre. Pe lângă amenințările clasice, Rusia a respins motivând voalat două partide de peste 20 de tone de mere moldovenești.

 

loading...

Comments are closed.