Actual

Reacția lui Litvinenco, după ce Gheorghe Avornic a fost desemnat pentru calitatea de membru al CSP: “Este inacceptabil”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reacția lui Litvinenco, după ce Gheorghe Avornic a fost desemnat pentru calitatea de membru al CSP:

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

“Un scurt comentariu pe marginea desemnării de către Academia de Științe a Moldovei a unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. Integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcţii de decizie din stat. Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm ”pre-vettingul” şi sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrităţii tuturor candidaţilor la funcţiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputaţie ireproşabilă”. În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”.

La 20 ianuarie 2022 a avut loc ședința Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societăţii civile, desemnat de către Academia de Științe a Moldovei.

În baza Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului de selectare a candidatului la funcţia de membru al CSP din rândul societăţii civile, desemnat de către Academia de Științe a Moldovei (aprobat prin Hotărârea Prezidiului nr. 422 din 21 decembrie 2021) și în conformitate cu Hotărârea Prezidiului nr. 1 din 3 ianuarie 2022 cu privire la extinderea cu șapte zile lucrătoare a termenului pentru depunerea dosarelor la concursul privind selectarea candidaților la funcţia de membru al CSP din rândul societăţii civile, desemnat de către Academia de Științe a Moldovei, la 18 ianuarie 2022 Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al CSP a validat dosarul candidatului Gheorghe AVORNIC, dr. hab., prof. univ.

Ca urmare a interviului desfășurat la 20 ianuarie 2022, Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societăţii civile, l-a desemnat pe dl Gheorghe AVORNIC, dr. hab., prof. univ., în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile, ales de AȘM.

loading...

Comments are closed.