Reacția lui Tănase în scandalul iscat de interceptarea telefonică cu Platon

guvernul filip, jurnal tv, ministerul justitiei, ministrul alexandru tanase, veaceslav platon

O convorbire la telefon, care a avut loc în anul 2015, între omul de afaceri Veaceslav Platon și pe atunci președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a fost făcută publică la postul de televiziune Jurnal TV. Fiind într-o delegație, actualul ministru al Justiției, Alexandru Tănase a fost sunat de mai mulți prieteni să-i spună că un post de televiziune din dotarea unui partid politic a publicat o pretinsă discuție telefonică dintre el si Viaceslav Platon.

“Da, îl cunosc pe V. Platon încă din perioada când eram deputați în Parlamentul Republicii Moldova și s-a întâmplat să port și discuții telefonice cu el. Cei care mă cunosc, știu bine că eu răspund la apelurile telefonice ale cunoscuților, oricine ar fi aceștia. Dl Platon este unul din ei. Nu pot fi sigur asupra autenticității acestei înregistrări deoarece discuția a avut loc cu mai mulți ani în urmă și nu i-am dat mare importanță. În realitate, conținutul discuției, în partea ce mă privește, nu scoate în evidență nimic interesant, de cât însăși faptul existenței discuției în sine”, a scris pe facebook Alexandru Tănase.

În situația dată, ministrului Justiției un alt aspect i se pare mai important.

“Cu toții trăim într-o țară unde nimeni nu este sigur de viața sa privata, libertatea individuală si alte drepturi inerente unei societăți democratice. De altfel, acesta a fost principalul argument pentru care am renunțat la viața liniștită pe care mi-o asigura practica de avocat și am acceptat poziția de ministru al Justiției: consider că această țară are nevoie de reforme profunde, astfel încât oamenii să trăiască fără frică, ca nimănui să nu-i fie teamă ca va fi arestat pe nedrept, interceptat ilegal, lipsit de proprietăți ilegal, torturat etc. Aceasta este esența proiectelor asupra cărora lucrează actualmente Ministerul de Justiție – proiecte care afectează multe interese pe zona justiției. Pentru prima dată în ultimii ani, MJ a reușit să construiască un parteneriat cu societatea civilă și cu presa. Chiar daca acest parteneriat este unul firav, oricum este un pas înainte. Am fost surprins să constat cât de multă lume privește cu ochi răi aceste acțiuni… Prin urmare, încercând să răspund la întrebarea: cine va beneficia de o campanie de denigrare a subsemnatului, ajung la concluzia rațională că anume în această zonă urmează a fi căutată explicația, de ce aceste discuții au fost sifonate public acum”, se arată în reacția lui Tănase.

Chiar dacă interesul consumatorului de știri este de a trage cu coada ochiului prin “gaura cheii”, ministrul a considerat mereu că publicarea unor interceptări ilegale este la fel de imorala ca și interceptarea propriu zisă. Acesta este motivul pentru care Tănase a boicotat personal toate știrile cu interceptări, audio sau video. Instituțiile media de bună credință care diseminează interceptări telefonice ilegale, trebuie să accepte că adevăratul beneficiar al unor asemenea sifonări nu este cititorul lor, ci persoana/persoanele care interceptează ilegal și pe care mai apoi le sifonează în spațiul public.

“Nu vreau să utilizez termenul de “useful idiots”, dar practica arată că de cele mai dese ori, in spatele unor asemenea sifonări sunt interese în egală măsură de mârșave și meschine”, a conchis Alexandru Tănase.

Total
0
Shares
Total
0
Share