Alte știri

Reacția oficială a BERD privind preluarea operatorului Portului Giurgiulești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a publicat detaliile investiției sale în Portul Internațional Liber Giurgiulești, activ strategic pentru țară, într-un document disponibil aici.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Banca descrie sprijinul său pentru proiect, care a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane dolari SUA, constând dintr-un împrumut și din investiții de capital, oferite companiei mixte Terminal S.A., care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești.

Angajamentul BERD a continuat cu o serie de restructurări financiare complexe pentru a ajuta proiectul să depășească o serie de dificultăți, inclusiv retragerea investitorilor inițiali.

Din 2014, operatorul portului Giurgiulești, cunoscut acum ca Danube Logistics SRL, compania sa mamă olandeză și, indirect, BERD au fost supuse diferitor acțiuni.

Pentru a asigura activitatea portului și pentru a proteja interesele sale financiare, Banca a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești la 7 mai 2021. Prin achiziția acestuia, BERD își propune să promoveze continuarea activității portului și să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare acest activ de infrastructură esențial.

BERD este deținută de 69 de țări – inclusiv Republica Moldova – precum și de Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții. Cu investiții cumulate de 1,4 miliarde de euro până în prezent, BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova.

Comunicatul de presă al BERD poate fi citit și aici.

loading...

Comments are closed.