Reacția Procuraturii Anticorupție la incidentul produs cu implicarea mamei fostului Președinte al Republicii Moldova

Procuratura Anticorupție informează opinia publică că, pe parcursul zilei de ieri 10 august 2022, mama fostului șef de stat, Galina Dodon a fost citată de către procurori pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară, în condițiile prevăzute de art.151 alin.(7) din Codul de procedură penală.

Or, norma procesual penală indicată supra, stabilește expres obligativitatea procurorului de a comunica părților imediat, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare a raportului de expertiză, acțiuni care au fost respectate și în acest caz.

Aferent, incidentului care s-a produs la intrarea și în sala de audiență a Centrului Național Anticorupție, declarăm că, Procuratura Anticorupție își manifestă dezacordul cu producerea acestui incident și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament. Or, una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor și libertăților persoanei, precum și a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal.

Totodată considerăm relevant de a menționa că Procuratura Anticorupție nu are competențe și posibilitate de a gestiona careva incidente de genul celor de ieri, având în vedere faptul că, Procuratura Anticorupție nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției fiind reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care nu prevăd modalități reale de a asigura confidențialitatea identității persoanelor citate la Procuratura Anticorupție.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share